Изтръгнаха бастуна от ръцете на бронзовия Пенчо Славейков

Новини
08:50 - 15 Ноември 2019
4315
Изтръгнаха бастуна от ръцете на бронзовия Пенчо Славейков

Бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад отново бе съсипана от вандали. Славейков-младши е без прочутия си бастун, на който се подпираше. Така ръцете на поета стоят по странен начин - като сключени за молитва.

Творбата на Чапкънов пострада само шест месеца, след като бе върната на площад „Славейков“. Пейката с двамата поети е любима на хиляди столичани, а туристите редовно се щракат тук за снимки, пише сайтът "Площад Славейков". 

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става жертва на такава гавра - преди години келеши бяха го бяха огънали и деформирали.

На по-малко от 100 метра от площад „Славейков“, в Такевата градинка, преди години изчезна друго произведение на Чапкънов – „Отвличането на Европа” (женска фигура върху бик). От известно време скулптурата отново е върху чешмичката в оригиналния си вид, но някой е покрил част от женската фигура с жълта боя. 

На стотина метра от Такевата градинка, пред входа на ул. „Ангел Кънчев“ № 3 Чапа бе украсил стълбите към входа на кооперацията с бронзов бръшлян, из който се криеха гущерчета, птички и други дребни фигурки. Красотите обаче изчезваха една по една, докато накрая авторът бе принуден да демонтира опосканото си произведение.

 Снимки: Емил Георгиев, "Площад Славейков"