Извадиха на показ документ, който компрометира Юве и Кристиано Роналдо

Спорт
13:49 - 26 Октомври 2022
1895
Извадиха на показ документ, който компрометира Юве и Кристиано Роналдо

Преди почти година, в края на ноември 2021г., прокуратурата в Торино обяви започването на разследване срещу Ювентус за възможно счетоводни измами. Разследваните (и вече с повдигнати обвинения срещу тях) в този възможен заговор са президентът Андреа Аниели, вицепрезидентът Павел Недвед, бившият спортен директор Фабио Паратичи, който вече не е в клуба, както и още трима директори на „бианконерите“. Всъщност точно вчера съдията предотврати арестите им, защото прокуратурата пледираше точно за това.

Властите са събрали информация от последните три баланса, тъй като има индикации за престъпление поради „фалшиви съобщения от листвани компании и издаване на фактури за несъществуващи операции“. Месеци по-късно, според обвинението на прокуратурата и документи, изтекли от „Calcio e Finanza“ в Италия, бяха разкрити предполагаеми фиктивни капиталови печалби от 60,3 милиона евро. Тоест пазарните стойности на играчите са били завишени, за да ги продадат на по-висока цена. Прокуратурата поиска глоби, но не и изваждането на клуба от Серия А.

„Гадзета дело спорт“ публикува, че разследващите са открили и таен документ, в който е замесен и Кристиано Роналдо.

В споменатия документ, подписан от Ювентус и самия Кристиано Роналдо, клубът обещава да плати на бившия си нападател общо 20 милиона евро, въпреки че обяви корекции на заплатите по време на пика на пандемията от COVID-19. Криза, която парализира целия свят и която постави много футболни клубове в трудна ситуация, които трябваше да извършат няколко съкращения, така че ефектът от спирането на състезанията да бъде възможно най-безболезнен.

Разследването, според италианския вестник, сега се фокусира върху предполагаеми частни документи, които клубът е щял да подпише с членовете на първия отбор през 2020 г. , като по този начин се опитва да докаже, че играчите на Ювентус всъщност не са се отказали от заплатите за четирима месеца по време на блокирането на COVID-19 от март 2020 г., но получиха плащания „B“ за три месеца след подписването на тези тайни споразумения.

Позоваването на „документ, който теоретично не би трябвало да съществува“ произтича от подслушването на мениджъри на Ювентус през декември миналата година. Според „Гадзета дело спорт“, следователите са намерили този документ, подписан от Роналдо и клуба . Плащане, договорено от двете страни, което, както се очаква, не се появява регистрирано във финансовите сметки на Ювентус през тази година.

Прокурорът от Торино искаше да разпита Кристиано Роналдо за позицията му по въпроса след разкриването на информацията, но португалецът няма да говори в момента, освен ако не бъде официално призован в съда.

Смяташе се, че документите за Кристиано Роналдо и неговите плащания, които позволиха на Ювентус да запише намаление на разходите през финансовите години 2019-20 и 2020-21, са били унищожени. Сега изглежда, че това не е така и има доказателства, че споменатият документ е съществувал , така че ще трябва да бъдем внимателни през следващите седмици към събитията от разследването, което все още продължава и което поддържа един от грандовете на Серията A в повишена готовност.

Част от обвиненията, които са повдигнати срещу Андреа Аниели, Павел Недвед, Маурицио Аривабене и Фабио Паратичи са във воденето на фалшива корпоративна комуникация, фалшива комуникация насочена към пазара, възпрепятстване на упражняването на правомощията за обществено наблюдение, манипулиране и използване на фактури.