Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Новини
13:55 - 29 Февруари 2020
1931
Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Спасители от ПСС – Банско извадиха жив човек, затрупан от лавина, съобщи bTV.Тя е паднала в местността Ечмище. Мъжът е руснак.

Двама руснаци от Москва излезли в девствената природа, за да се спускат със ски. В този момент тръгнала лавина, която ги помела надолу.
 
Единият успял да се измъкне сам и подал сигнал в ПСС-Банско.
 
Веднага към мястото се отправили четирима спасители, след тях тръгнали още шестима с кучета. Първата група пристигнала на мястото много бързо - след около половин час.
 
Видели изхвърлена ска и разбрали къде може да е човекът. Успели да го изровят. Оказало се, че не е получил никакви наранявания, но бил страшно изплашен, трудно намирал думи да говори. Установило се, че е бил затрупан около 2 часа. Имал обаче някаква дупка в снега, през която е дишал.
 
"Щастлив край на акцията! Този човек е имал голям късмет. Такова нещо се случва изключително рядко", казаха спасители, участвали в акцията.
 
За тях също е било много опасно, защото има нов сняг, времето се е затоплило, което е предпоставка за падане на лавини. Да се кара само по пистите в ски зоната и да не се напускат маркираните трасета, предупреждават планинските спасители от Банско.