Извън контрол: £6.7 млрд. - новата сделка за ТВ правата във Висшата лига!

Този път Amazon не успя да се пребори за правата и отпадна от разпределението

Новини
13:55 - 05 Декември 2023
2711
Извън контрол: £6.7 млрд. - новата сделка за ТВ правата във Висшата лига!

Шефовете на Висшата лига на Англия обявиха новата сделка за телевизионните права за мачовете от елита в периода между 2025-а и 2029-а година. Споразумението е на стойност 6.7 милиарда паунда, което е с 4% повече в сравнение с предишното, което означава и нов рекорд.

"Скай спортс" разширява значително пакетите си (телевизията си е осигурила четири от петте), което ще даде възможност на медията да излъчва по минимум 215 мача на сезон. Това е с цели 70% повече, отколкото досега.

TNT Sport (бившата BT Sport) ще има правото да показва по 52 срещи на сезон, а BBC запазва възможността да излъчва безплатно в ефир репортажи от всички двубои през сезона (предаването "Match of the Day" ще продължи да бъде на екран).

За първи път във Великобритания ще бъдат предавани абсолютно всички мачове, които са извън блокирания за страната пояс от 17.00 часа българско време в събота. Освен това за първи път "Скай спортс" ще излъчи на живо всичките 10 мача от финалния кръг в Премиър лийг.

Този път Amazon не успя да се пребори за правата и отпадна от разпределението. Едно друго прогнозирано цифрово предизвикателство, от страна на телевизионния оператор Dazn, също не се осъществи.

Сделката, която започва да действа от сезон 2025-26, на практика ще запази приходите на компанията стабилни, въпреки че броят на срещите на живо ще нарасне значително.

Освен това ще има повече мачове в средата на седмицата, които ще се излъчват едновременно и феновете ще могат да избират кои да гледат. Това разширяване на наличното съдържание и удължаването на условията на договора (като преди това сделките бяха договорени за тригодишни периоди) позволиха на Висшата лига да постигне това, което тя нарича "най-голямата сделка за спортни медийни права, сключвана някога в Обединеното кралство".

Сделката ще се разглежда като укрепване на статута на Висшата лига като най-успешното вътрешно футболно състезание в света. Въпреки че осигурява ръст на годишните си приходи от национални права от едва 4%, което е под текущите нива на инфлация, сделката е повече от два пъти по-голяма от споразумението, сключено наскоро от италианската Серия А.

Това се случва и в момент на засилени спекулации относно бъдещето на правата за излъчване, като някои медийни компании намаляват разходите си. Междувременно технологичните компании проявиха нежелание да навлязат в празнотата.

Ръстът на броя на мачовете на живо с повече от 25% вероятно ще подложи на изпитание това и идва в момент, когато правителството на Обединеното кралство подкрепи предложенията да се позволи на Суперлигата за жени да излъчва мачове на живо по това време.