ИЗВЪНРЕДНО: Бомбата срещу Гешев е оставила гигантски кратер

Най-малко 3 кила тротилов еквивалент плюс осколки трябвало да убият главния прокурор, твърди Борислав Сарафов

Крими
16:02 - 01 Май 2023
8297
ИЗВЪНРЕДНО: Бомбата срещу Гешев е оставила гигантски кратер

Намек, че извършителите на опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев са били в района, както и че са взривили дистанционно бомбата на пътя, отправи неговият заместник и шеф на НСлС Борислав Сарафов. 

Сарафов разкри на брифинг на няколко километра от местопрестъплението при село Ковачевци, Самоковско, че взривното устройство е било с цел да убие Гешев.

"Огненият стълб е бил на височина 4-5 метра. Изключително силен е бил взривът и е оставил огромен кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и над 3 метра в диаметър", разкри още Сарафов.

Автомобилът, в който се е возел Гешев със семейството си, се е отклонил значително наляво при избухването на адското устройство. 

Вривът има ясна насоченост към пътя - към преминаващите автомобили, твърди той. И добави, че бомбата е избухнала на голям, остър завой, изискващ сериозно намаляване на скоростта на движение на МПС-то.

"Става въпрос за не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент с осколки. Очевидно бомбата е била с намерение да убие, не е било с цел сплашване, фойерверки", отсече Сарафов. И добави, че металните сачми, открити при огледа, забити в отсрещните дървета, са с големина, колкото човешки нокът. 

Огледите продължават, търсят се следи, включително с помощта на следови кучета. Намерени са маркери от извършителите - определени предмети, които са подсказвали кога бомбата да бъде задействана. 

Само една случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му, така и останалите преминаващи автомобили, убеден е зам.-главният обвинител. 

Наказателното производство е за терористичен акт. До няколко часа ще бъде готов и химическият анализ на взривното вещество. 

Сарафов многократно подчерта, че извършителите са действали изключително професионално. 

На място действат десетки служители на МВР, прокуратурата, ДАНС и други служби, за да установят детайлите около престъплението. 

Засилена е охраната върху Иван Гешев и семейството му, стана ясно от думите на шефа на ГДНП Атанас Илков. А целият маршрут - от Батак до София се оглежда. Сарафов намекна, че е възможно да са били заложени и други взривни устройства по него.

"Всички доказателства, които ще изземем тук, са ключови за идентифициране на участниците и съдебния процес след това", каза още шефът на Следствието, като допълни, че огледите продължават и в тъмната част на денонощието. 

Това означава, че пътят София-Самоков през в.з. Ярема няма да бъде отворен скоро. 

Очаквайте подробности!