Извънредно: Чака се атентат на "Евровизия"

Новини
15:52 - 06 Май 2019
2628
Извънредно: Чака се атентат на "Евровизия"

Движението „Ислямски джихад" заплаши, че ще попречи на провеждането на конкурса за песен на "Евровизия", който започва само след 10 дни в Израел. Участниците започнаха да пристигат днес за състезанието, което ще се проведе от 14 до 18 май. Очаква се събитието да привлече хиляди туристи в Израел. За откриването ще пее и Мадона.

„Ние ще попречим на врага да успее да проведе какъвто и да било фестивал, който има за цел да навреди на палестинския анклав", се казва в изявление на „Ислямския джихад". То е публикувано в момента, когато израелски въздушни удари поразиха десетки цели в Ивицата Газа в отговор на 400-те ракети, изстреляни по територията на Израел. В изявлението се казва, че „съпротивата трябва да реагира на агресията на противника и да го изненада". Израелската армия обвини „Ислямския джихад" за подстрекаване към продължаващото насилие в Газа и Израел. Говорителката на обществения радиооператор „Кан" - местният медиен партньор на „Евровизия" - се опита да успокои загрижените, че избухването на насилие в Газа ще се отрази на музикалния фестивал от 14 до 18 май.

„Подготовката за делегациите на "Евровизия" продължава както е планирано. Те пристигнаха в Израел и всички са заети с подготовката за надпреварата", каза Шарън Бен Дейвид. Тя заяви, че организаторите са в постоянен контакт с регионалното командване на израелските сили за отбрана, което не е давало специални заповеди поради ескалацията на насилието в южната част на страната - далеч от Тел Авив, където се провежда конкурсът.

Първоначално „Евровизия” трябваше да се проведе в Йерусалим. Впоследствие обаче израелските власти промениха локацията и насрочиха феста в Тел Авив. Тази година за пръв път от10 лета България не изпраща свой представител.