Извънредно: Хиляди бежанци заливат България до часове?

Ердоган отвори границите след смъртта на десетки турски войници в Сирия

Новини
12:41 - 28 Февруари 2020
8165
Извънредно: Хиляди бежанци заливат България до часове?

Хиляди мигранти, бягащи от войната в Сирия, се насочват към границите на Турция с България и Гърция, след като снощи властите в Анкара обявиха неофициално, че повече няма  да спират сирийци, бягащи от войната, по пътя им към Европа.

Очакваната нова бежанска криза може да се стовари върху България и Гърция до броени часове още днес следобед, медиите в Турция информират, че няколко хиляди сирийци вече вървят пеша към граничните пунктове.

Извънредната ситуация е в следствие на възобновените бойни сражения в сирийската провинция Идлиб, където поне 33-ма турски войници (преди това се съобщаваше за 22 жертви) бяха убити при въздушен удар, нанесен от армията на Башар Асад. Турция свързва с нападението Русия, която контролира въздушното пространство в района и която обвини Турция, че войниците ѝ не е трябвало да бъдат там. Руски издания пишат, че Москва и Анкара са се оказали на ръба на пряк военен конфликт.

Турската информационна агенция „Демирьорен” разпространи кадри, според които група от поне 300 бежанци, включително жени и деца, се движи към границите с България и Гърция в провинция Одрин.

Телевизия NTV пък съобщава за масово придвижване на големи групи хора от сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци в района около граничен пункт „Капъкуле” с България. Мигрантите не са били пуснати от граничните власти в Турция, но е твърде вероятно това да се случи до броени часове. До този момент турския президент Реджеп Таип Ердоган не е разписал официална заповед турските гранични власти да не спират бежанците. Въпреки това се очаква тежък мигрантски натиск в следващите часове и дни. В Турция има над 2 милиона мигранти, предимно от Сирия.