Извънредно: Изгониха и Константин Малофеев от България за 10 г.

Политика
13:15 - 11 Септември 2019
6178
Извънредно: Изгониха и Константин Малофеев от България за 10 г.

Руският олигарх Константин Малофеев, сочен за близък до президента Владимир Путин, също е със забрана за влизане в България от 10 години, разкри в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров и потвърди, че той е вторият руснак след генерал Леонид Решетников с "черен печат" за страната след ареста на председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов по шпионската сага с финансиране от Москва. 

Главният прокурор отчете, че в хода на разследването срещу него до момента са били извършени 11 обиска на жилища и офиса, от  които са иззети компютърни конфигурации и документи, 5 обиска на автомобили и 8 лични обиска на лица. Разпитани са 15 свидетели, а 8 души са били задържани. Единственият, който е с обвинение от тях, е Малинов.

Разследването е започнало като разследване за пране на пари - за парични потоци, които са стигали до конкретни лица и организации. Няма доказателства за други, освен за Николай Малинов, че са участвали в тази схема. 

Една немалка част от тези парични потоци са инициирани от ръководители на чужди организации и са били насочени към обвиняемия и контролирани от него търговски дружества. Не става въпрос за финансиране с една търговска цел, а е насочено към реализиране на определени задачи от обвиняемия. Основната част от тях е преориенаация на външната политическа позиция на България, разкри още в парламента Цацаров. И добави, че двете организации са със седалище в Москва - "Двуглав Орел" и Руски институт за стратегически изследвания. 

Цацаров цитира намерен доклад от разследването с разрешението на наблюдаващия прокурор. Става въпрос за докладна записка от Малинов относно необходимата геополитическа преориентация на България с комплекс от политически и икономически мероприятия, свързани с промяна на съществуващата обществено-политическа обстановка и поява на нов политически обект с конкретни цели. 

С оглед предстоящите местни избори, Цацаров не е съгласен, че това е политическа акция, свързана с тях и печелене на дивиденти. 

"Не защитавам никого. Опитваме да си вършим работата. Девети, десети, такова е наказателното производство (има предвид датата на задържането на Малинов - 9 септември - б.р.). Това не е атака срещу Национално движение "Русофили". Обвиняемият е председател на движението, но отговорността, която той носи, е негова лична. Това, че той е използвал движението, не означава, че преследваме неговите членове. Това не е опит за разделение на българското общество", подчерта главният прокурор. 

Той контрира и президента Румен Радев, който поиска представянето на неоспорими факти и доказателства, като напомни, че такива се представят пред съд, а не пред други органи, защото това е разписано от Конституцията. "Ще се постараем да ги представим пред съда", обеща обвинител номер 1.