Извънредно: Ловци опожариха Драгоманското блато (снимки)

Новини
00:15 - 23 Януари 2020
7966
Извънредно: Ловци опожариха Драгоманското блато (снимки)

Огромен пожар бушува от часове и изпепелява Драгоманското блато, а екипи на пожарната и „Гражданска защита” се борят с огнената стихия. Пораженията в природния резерват са гигантски, за щастие няма опасност огъня да се разпростре и достигне до близките населени места.

Пожарът е избухнал около 19 часа, съобщи кметът на Драгоман Андрей Иванов в късната новинарска емисия на Би Ти Ви. От снимки и видеоклипове във Фейсбук е видно, че периметъра на огъня е толкова голям, че се вижда чак от над 20 километра разстояние. Гори суха растителност, опожарени са и мостчетата за разходка, като тепърва ще се изясняват и оценяват щетите.

Пожарникари и екипи на "Гражданска защита" се борят с гигантския пожар в природния резерват Драгоманското блато. Снимка: Balcanec.bg

Според основната версия, по която работи МВР е, че Драгоманското блато е подпалено умишлено от ловци бракониери. Целта на ловджиите била да изплашат криещите се в района диви прасета.

„И аз подозирам, че са ловци! Няма как при -5 градуса да избухне пожар и тук, и в местност, което е в района на село Драгоил, което е на 10 километра оттук. Ловците са запалили храстите, за да отстрелват диви прасета”, убеден е кметът на Драгоман Андрей Иванов.

Драгоманско блато попада в две от защитените зони към „Натура 2000”. То е дом на стотици видове птици и бозайници. Разпростира се на площ около 350 хектара. Намира се на няколко километра от град Драгоман и на 38 км от София. Потребители във Facebook споделят, че пожарът се вижда от Костинброд. Само преди 4 месеца, през септември 2019 г., Драгоманското блато отново горя. Тогава огненото бедствие изпепели 1/5 от природния резерват.