Извънредно: Нинова оттегли оставката си

Шефката на БСП взриви конгреса на червените, остава лидер до местните избори

Актуални новини
11:19 - 16 Юни 2019 (обновена)
4724
Извънредно: Нинова оттегли оставката си

Лидерката на БСП Корнелия Нинова оттегли оставката си на инфарктното заседание на конгреса на левицата. Прогнозата, че това ще се случи, направи първо Lupa.bg още миналата седмица. 

"Не внасям своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва", обяви тя и спечели ръкопляскания в зала 1 на НДК. Тя заяви, че оттегля отказа си да остави левицата с идеята да я предпази от хаоса. И заяви, че приема аплодисментите от съпартийците си като вот на доверие.

Нинова уточни, че след като се е върнала, предлага прекият избор на нов председател на БСП да се случи след местните избори с началото на редовния отчетно-изборен цикъл. 

"Имах два варианта - оставка на всяка цена, на инат, запазване на личното ми достойнство и его, но и хаос в партията и авторитарна власт в държавата. Вторият - поемам лични щети върху себе си, което се отразява на личния ми авторитет, но предпазвам партията от хаос и загуба на изборите. Мнозина ми градиха фалшив образ на човек, който е обладан от егото си и се стреми към лични постове. Пред избора егото ми или бъдещето на БСП и на държавата, избирам второто", заяви тя. И предложи точка 2 - констатиране на оставката да отпадне поради липса на такава.

"Стягайте редиците, не просто за да имаме постове, а да имаме лостове, за да променим заедно България", призова тя.

Веднага след края на политическия й доклад, беше внесено предложение от нейния фланг в БСП да бъде гласувана процедура по край на изказванията на конгреса, с която да се бламира възможността опозиционерите на Нинова да я нападнат от трибуната в НДК. С 543 гласа "за", 97 "против" и няколко "въздържали се", дебатите бяха прекратени, а от това гласуване стана ясно и разпределението на силите в партията сред делегатите. Малко по-късно отпадна и внесената от опозиционните ядра точка за уставни промени. Процедурата бе последвана от нова вълна напрежение в залата при гласуването дали да отпадне изобщо точката от дневния ред за отпадане на прекия избор за нов председател след оттегляне на оставката на Нинова. Това, очаквано, не се случи и прекият вот ще се проведе вероятно в края на годината или началото на следващата.