Извънредно: Нови два случая на коронавирус у нас!

Новини
20:53 - 10 Март 2020
6129
Извънредно: Нови два случая на коронавирус у нас!

Нови два случая на коронавирус има у нас - това потвърди премиерът Бойко Борисов. Жена и мъж, съответно на 66 и 77 години, са дали положителна проба за коронавирус. Те са настанени в столичната болница "Пирогов". Двамата са семейство и са работили на стоков базар "Илиянци". Така случаите на коронавирус у нас стават 6.

„Става въпрос за мъж и жена. Мъжът е постъпил предишния ден с дихателна недостатъчност и с предишно заболяване. Жена му, 66-годишна, е постъпила в болница днес. Интубирана е веднага в шокова зала. Няма данни да са пътували в чужбина. Единствените непотвърдени данни са, че синът им е работил в „Илиенци”, заяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

„В момента в „Пирогов” е директорът на РЗИ - д-р Пенчев, който трябва да препоръча конкретните мерки, взети в болницата, а именно - самата клиника трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Болни трябва да бъдат изолирани. Трябва да се установят контактните лица. Двамата пациенти остават на лечение. Жената е в тежко състояние, мъжът не чак толкова", каза още той. 

Бойко Борисов взе участие в консултативното заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19.

Чрез видеоконферентна връзка държавните и правителствени ръководители ще обменят информация за ситуацията и за предприетите до момента мерки.

Европейските лидери обсъждаха възможностите за по-тясна координация занапред. Ще бъдат дискутирани също общи мерки, както срещу разпространението на коронавируса, така и за справяне с неговите последици, включително за икономиката.

По думите му контактните лица на заразените са 89 души.

„Започва процедура по тяхното изследване и карантина", добави Мутафчийски.

„Трябва да пазим възрастните хора, те са най-уязвимата група. Коронавирусът не би ни убил, но има една група, която е много застрашена. Ще трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем с една група от много хора, които са заразени с коронавируса", каза още началникът на ВМА.

„Ние не знаем кои мерки дават резултат. За момента единствените мерки, които са дали такъв, са китайските, но те са много драстични. Ние трябва да запазим баланса“, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

„Никой не е обещавал, че в България няма да има коронавирус. Важното е да ограничим разпространението на заразата и да открием бързо контактните лица, за да запазим здравите хора“, подчерта той.