ИЗВЪНРЕДНО: Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

Новини
11:42 - 24 Юни 2021 (обновена)
5122
ИЗВЪНРЕДНО: Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 край нос Шабла при военно учение в началото на месеца е намерена. Издирвателната акция бе подновена тази нощ след проверка на всички системи и бойните машини, участващи в нея. 

Очаква се разшифроването на данните от нея да даде отговори на въпросите как се стигна до фаталната авиокатастрофа на 9 юни с един от най-уважаваните и обучени пилоти на Военновъздушните сили - покойния майор Валентин Терзиев. 

Военноморските сили успяха да възнобновят издирването след проверка и профилактика на техническите средства и извършен детайлен анализ на събраната информация за конкретизиране на евентуалното й местоположение. В операцията участваха минен ловец „Цибър“ и моторен катер 213 от състава на ВМС, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД.

Още преди да съобщи официално, че майор Терзиев не е оцелял при катастрофата, служебният военен министър Георги Панайотов, както и началникът на отбраната Емил Ефтимов предупредиха, че продължителното излагане на солена вода и течения на черната кутия може да я направи негодна.

Мнението на експертите по авиация обаче е друго - че тя е проектирана да издържи и над 30 дни на дъното, без да бъде повредена информацията от нея. Все пак Панайотов каза миналата седмица, че има надежди апаратът да бъде открит и да се извлекат данните от него за причините, довели до разбиването на бойната машина. 

Части от изтребителя бяха намерени ден след катастрофата, но досега данни МиГ-ът да се е разбил на парчета преди падането си в морето няма.