Извънредно положение! Иван Гешев се зае и с коронавируса

Новини
17:25 - 13 Март 2020
8894
Извънредно положение! Иван Гешев се зае и с коронавируса

Главният прокурор Иван Гешев ще ръководи щаб към прокуратурата, който ще следи как се изпълнява решението на Народното събрание за въвеждане на извънредно положение на територията на цялата страна, съобщиха от държавното обвинение.

Оглавяваният от Гешев щаб ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение по преодоляване на негативните последици от разпространението на коронавируса, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията в тази връзка.

От министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката се изисква предоставянето на ежедневни доклади за актуалната обстановка в страната, съобразно компетентността им, както и за взетите мерки по изпълнение на отговорностите им. На административните ръководители на апелативните прокуратури е възложено на специален надзор да бъдат взимани всички досъдебни производства, свързани с нарушаване правилата и мерките в условия на извънредното положение. Щабът ще взаимодейства и обменя информация с щабовете на другите структури по преодоляване на негативните последици от разпространението на COVID-19 в органите на държавната власт.