Извънредно положение в Мисисипи, торнадо срина жилища

Федералното финансиране ще може да бъде използвано за възстановяване от бедствието, включително за временни подслони, ремонти на домове и незастраховани имоти, съобщи Белият дом.

Новини
16:19 - 26 Март 2023
2362
Извънредно положение в Мисисипи, торнадо срина жилища

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение в щата Мисисипи и предостави на разположение федерално финансиране за най-тежко засегнатите от торнадото райони, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко 25 души загинаха и десетки други пострадаха в Мисисипи, след като в петък срещу събота силна буря опустоши делтата на река Мисисипи, който е един от най-бедните региони в САЩ. Един човек загина и в щата Алабама.

Спасително-издирвателни екипи днес възобновиха работата си по разчистване на останките от разрушени и повредени домове, търговски сгради и общински служби, след като стотици хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Федералното финансиране ще може да бъде използвано за възстановяване от бедствието, включително за временни подслони, ремонти на домове, заеми за покриване на загубата на незастраховани имоти и други индивидуални бизнес програми, съобщи Белият дом.

Националната метеорологична служба предупреди, че днес в някои щати също има риск от тежки метеорологични условия, включително силни ветрове, градушки и заплаха от торнада в източната част на Луизиана, южната и централна част на Мисисипи и южната и централна част на Алабама.