Извънредно разкритие от САЩ: Починали от грип всъщност били жертви на COVID-19

Свят
11:30 - 12 Март 2020
7017
Извънредно разкритие от САЩ: Починали от грип всъщност били жертви на COVID-19

Шефът на Националния център за превенция и контрол на болестите (CDC) в САЩ д-р Робърт Редфийлд призна, че е твърде вероятно някои от починалите от усложнение вследствие на сезонния грип в страната всъщност да са паднали жертви на коронавируса. Изънредното съобщение дойде след въпрос на конгресмена от Демократическата партия Харли Руда дали са възможни сбъркани диагнози на щатски пациенти. 

"Стандартната практика е да се прави тест за грип, който ако е бил положителен, то при евентуална смърт, пациентът се води починал от усложненията на грип. Но тъй като системата за отчитане и проследяване на болните от пневмония не е усъвършенствана и не работи във всяка болница, във всеки град и във всеки щат, е възможно някои да са починали не от грип, а от COVID-19", разкри шефът на центъра. Думите му предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи отвъд Океана заради опасенията, изразени още преди месец, че е възможно много от развитие пневмонии да се дължат именно на китайската зараза, а не на обикновения и добре познат грип.  

Граждани на редица европейски страни също изказват подобни притеснения, че това се случва навсякъде от януари насам, но едва сега е започнало разкриването и диференцирането на коронавирусната пневмония от баналната бактериална инфекция като често усложнение от прекарана инфлуенца. 

Няколко теста, извършени постмортем на хора в щата Вашингтон, вече дадоха положителен резултат за коронавируса. Междувременно броят на починалите от него там стигна 38, като ежедневно статистика посочва по около 10 в критично състояние от общо доказани до момента над 1300 инфектирани. 

В сряда пък бе публикуван първият доклад на сингапурските лекари за развитието на COVID-19 при деца. Изследвано е 6-месечно бебе, чиито родители и бавачка са били хоспитализирани с болестта в една от централните болници на страната. Пеленачето не е показвало никакви симптоми на инфекцията, но се е наложило и то да бъде приведено в болнична стая, защото не е имало кой да се грижи за него.

Изследването сочи, че детето е вдигнало еднократно температура - 38,5 градуса, която е била свалена само час по-късно и през целия си престой в болницата не е развило нито един друг симптом - дробовете му били чисти, кръвната картина - отлична, за разлика от родителите си, които са развили пневмония. Важната подробност е, че бебето е давало положителни резултати за наличие на коронавирус в продължение на цели 16 дни. Към днешна дата семейството е излекувано и е заедно у дома.