Извънредно: Самолетът с Павел Васев кацна , болният е стабилен

Общество
15:55 - 07 Май 2019 (обновена)
3281
Извънредно: Самолетът с Павел Васев кацна, болният е стабилен

Правителственият самолет, който лично премиерът Бойко Борисов разреши да бъде изпратен в Москва, за да докара покосения от тежък инсулт режисьор Павел Васев, кацна на летище София малко след 15,30 ч. днес, научи първо Lupa.bg. Той е бил свален на носилка и качен в линейката, която е закарала болния в неврохирургията на "Пирогов". Преди това Васев и съпругата му Елена преминали през митнически и паспортен контрол.

По наша информация Васев е бил в стабилно състояние по време на полета. Лично шефът на неврохирургията в "Пирогов" проф. Николай Габровски отиде в Москва да подготви трансфера и да посети режисьора в лечебното заведение да говори с лекуващите го руски медици. Както единствено Lupa.bg съобщи преди дни датата 7 май е координирана специално с българските и руските официални власти. Двама специалисти по реанимация и медицинска сестра от "Пирогов" отлетяха тази сутрин за Москва с правителствения фалкон за транспортирането на Павел Васев в България.

Вече са започнали и обстойните прегледи и изследвания на Павел Васев, за да се уточни неговото състояние и да се прецени как да бъде лекуван оттук нататък.

Известният режисьор и бивш директор на Народния театър и Сатирата и настоящ ръководител на Българския културен център в Москва е в будна кома в руска болница след прекаран тежък инсулт малко преди Коледа. Няколкократно са правени опити да бъде върнат в България, но руските лекари не са разрешили местенето му поради състоянието му и са преценили, че ако това е възможно, задължително трябва да е със самолет. По инициатива на Вежди Рашидов и със съпричастието на депутати и общественици това стана финансово и технически възможно преди две седмици.

Разходите за полета на правителствения самолет се поеха от депутати от ГЕРБ, които по инициатива на Вежди Рашидов събраха пари. Своята лепта дадоха и дарители, както и Сатиричният театър. Държавата не е отделяла пари за транспортирането на режисьора, макар той да е държавен служител с дипломатически ранг на пълномощен министър.

За да се спазят всички нормативни уредби, събраните средства за разходите по вдигането на самолета ще бъдат преведени на Министерството на здравеопазването. То от своя страна ще плати на Авиоотряд 28.