Извънредно в Lupa.bg: Депутат от ГЕРБ влезе в затвора за 2 години

Димитър Гамишев е осъден, излежава присъдата си в Самораново

Актуални новини
14:19 - 08 Май 2019 (обновена)
7548
Извънредно в Lupa.bg: Депутат от ГЕРБ влезе в затвора за 2 години

Депутат от ГЕРБ е осъден ефективно на 2 години затвор! Димтър Гамишев, който напусна парламента миналата година - на 28 март 2018 г., след избухнал корупционен скандал, е чул присъдата си преди дни. Той ще я излежава в затвора в Самораново, научи сензационно Lupa.bg. От ГЕРБ потвърдиха, че доскорошен техен депутат влиза в пандиза.

Димитър Гамишев като кандидат-депутат на ГЕРБ на предишните парламентарни избори. Той влезе с преференция

Димитър Гамишев бе принуден да напусне Народното събрание, след като се оказа, че през 2016 г. е прехвърлил фирма с доста задължение към НАП и други лица на малоимотно лице. „Това е с единствена цел – да не пречи на проверката и да не се спекулира с името на ГЕРБ, както това непрекъснато се прави от опозицията“, обясни тогава депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски мотивите за подадената оставка. Днес, година по-късно, Димитър Гамишев е осъден ефективно на 2 години затвор за арогантната схема.

Според БСП, фирмата на Гамишев дължала на държавата близо 200 хил. лв. „За нас е пълна загадка как е осъществено вписването на продажбата на фирмата в Агенцията по вписванията, след като тя е сред големите длъжници на страната“, казаха червените. И наистина, по закон това е забранено на агенцията.

Интересно е, че фамилията на Гамишев има няколко къщи за гости, в които са налети поне 700 000 лв. Две от тях са вдигнати по европрограмата през фонд „Земеделие”, държани от снахата, една - от бащата на депутата, а четвърта е изградена от съпругата му – всичките в безмилостно застрояваното красиво старо село Лещен и околността, отбелязва в. „19 минути”.

Иначе фамилията на бившия депутат от ГЕРБ усилено разширява хотелиерския си бизнес в гърменското с. Лещен. Преди няколко години по програмата за селски райони снахата на Димитър Гамишев – Ангелина, получи 300 000 лв. за къща за гости в селото. Като управител тогава на фирма „Ники тур-99” Гамишев вдигна в Лещен 2 къщи – „Лещенски рай” и „Лещенски перли”, а същата фирма, вече управлявана от бащата на ексдепутата Никола Гамишев, подаде молба за изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива /КПИИ/ да направи на съседен парцел механа и зона за релакс.

Освен в Лещен, сем. Гамишеви работят и по разширяване на хотелиерския си бизнес в хаджидимовското с. Гайтаниново. Там съпругата на ексдепутата – Боянка, също има 3-етажна къща за гости с 400 000 лв. по европроект. Тя заяви намерението си да добави към нея открит басейн.

Къщата за гости "Лещенски перли", собственост на осъдения бивш депутат Димитър Гамишев, е изградена с европейски средства

След като напусна 44-ото НС заради скандал с прехвърляне на фирма с данъчни задължения към малоимотен „бизнесмен” от Северна България, Димитър Гамишев се захвана здраво със семейния бизнес. До момента официално името му не фигурира в нито една от фирмите, които преди краткия му парламентарен стаж бе принуден да припише на роднините си, но според съгражданите му той върти както къщите за гости, така и строителните фирми на фамилията.