Извънредно в Lupa.bg: Кой е вторият убиец, помилван от съдия Калпакчиев?

Актуални новини
23:47 - 24 Септември 2019
9510
Извънредно в Lupa.bg: Кой е вторият убиец, помилван от съдия Калпакчиев?

Както сензационно съобщи Lupa.bg късно вечерта на 24 септември, съдията Калин Калпакчиев е пуснал на свобода още един убиец заедно с австралиеца Джок Полфрийман. Това е Борислав Динков, ликвидирал своя колега Радослав Андреев през 2008 г. Жертвата отново е младо момче - само на 22 години е, когато е убит. А килъра лежи няма и 8 години за отнет човешки живот!

Въпреки че се е укривал от правосъдието, а преди това има и други осъдителни присъди за кражби, това не пречи на съдия Калпакчиев да прецени, че затворника се е поправил. Без да му трепне окото, решава да го пусне предсрочно на свобода - при това в един и същи ден, в който помилва и Полфрийман.

Ето хронологията на престъплението, извършено от другия "любимец" на съдия Калин Калпакчиев - 39-годишния днес Борислав Динков.

На 16 декември 2008 г. 22-годишният Радослав Андреев и Борислав отишли да обядват в стола на софийския винзавод на ул. "Филип Кутев 137" заедно с колегите си. Двамата работели в автосервиз наблизо. На опашката се спречкали по-остро за инструмент, който единият не бил върнал. "Ти ще видиш какво ще ти се случи, бе нещастник. Ще те чакам навън". С тези думи Борислав се заканил на колегата си и го ударил силно с ръка в гърдите.

След словесната престрелката, Борислав Динков излязъл от заведението. След малко и Радослав тръгнал към изхода. Динков го причакал, наръгал го с резец и избягал с "Фолксваген".

Около пет минути Радослав лежал на земята в съзнание. После издъхнал от излив на кръв в дясната камера на сърцето, сочи съдебно-медицинската експертиза, която бе предоставена по време на делото в съдебната зала. Според защитата на Борислав никой не го е видял да нанася удара. Преди смъртта си и колегата му не успял да го уличил. Оръжието така и не било открито, но най-вероятно то е било изхвърлено от убиеца.

Борислав Динков лежа едва 8 години за извършеното убийство

Повече от месец след трагичния инцидент криминалисти издирваха Борислав Динков, който се криеше с приятелката си Божидара Антонова. "Заплашвал е, че ще ме пребие. Почти всеки ден е имал спорове с колегите", разказали пред съда служители на автосервиза. Оказало се, че Борислав има предишни присъди за кражби. Той бил криминално проявел. Търгувал е и с трева.

По време на делото защитата на Динков опитва да убеди съда, че не той е наръгал колегата си. След като Радослав издъхнал, у него били намерени шпакли и други инструменти. Защитникът на Борислав намекна, че е възможно младежът да се е самонаранил при падането.

"Искрено съжалявам, но не съм извършил престъпление. Моля да ме оправдаете", каза Борислав Динков пред магистратите, който до последно отрича вината си. Отказва коментар пред медиите.

Съдия Иван Коев обаче счете, че Борислав умишлено е убил колегата си и го осъди на 17 години затвор при първоначален строг режим. Динков бе осъден да плати по 100 000 лв. обезщетение на родителите на жертвата - Андрей и Валентина Андрееви, както и разноските по делото. До ден днешен няма данни да го е направил. Майката на Радослав - Валентина, заявява пред медиите, че е убедена във вината му за смъртта на сина й.

Апелативният съд потвърждава присъдата на Борислав Динков. До влизането й в сила, той трябва да е под домашен арест. Междувременно обаче изчезва и когато малко по-късно следва да бъде приведен в затвора, полицаите не го откриват на посочения адрес. Цели 3 години се укрива, докато на 23 декември 2011 г. не го арестуват в Смолян, където се е преместил да живее. Оказва се, че там убиеца е живял под чужда самоличност, с чужда лична карта. Въдворен е зад решетките в края на 2011 г. Днес, няма и 8 години по-късно, вече е на свобода.