Извънредно заседание на Народното събрание

Депутатите обсъждат енергийни теми и новия правилник на 48-я парламент

Новини
07:39 - 08 Ноември 2022
1871
Извънредно заседание на Народното събрание

Енергийни теми са водещите в дневния ред на извънредното заседание на парламента. 

Според програмата, трябва да бъде обсъден проектът за оставане на битовите клиенти на електроенергия на регулирания пазар както и решение за възлагане на кабинета да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електроенергия — вносители са депутати от ГЕРБ-СДС.

Депутатите ще изслушат ресорния министър Росен Христов за доставките на газ у нас от 27 април тази година досега. Тогава "Газпром" спря природния газ към страната ни.

Предстои да се гласуват две решения — едното е битовите потребители да останат на регулирания пазар до началото на 2026-а година, а другото — да се намали прагът, при който бизнесът получава помощи за скъп ток.

Народното събрание ще гласува и окончателно новия правилник на 48-я парламент.

Народните представители трябва да решат какво ще се разбира под "присъстващи" при явно гласуване и как да се определя кворумът за гласуванията.

В предишни парламенти са възприемани два начина на тълкуване на кворума за гласуване - единият е според броя на участващите в гласуването, а другият -  спрямо кворума на регистрираните народни представители на последната регистрация.