Извънземните може би живеят сред хората

Вероятно съществуват в други измерения

Мистика
08:32 - 10 Май 2022
4435
Извънземните може би живеят сред хората

Човечеството няма ясна дефиниция за това какво е живот и вероятно оттук започва проблемът с търсенето на същества извън нашата планета. Такава е позицията на изследователи от различни сфери на знанието.

От хиляди години астрономи се вглеждат в нощното небе в опит да изучат Вселената, но едва отскоро съществува технология, която позволява да се „вижда“ космоса по-далеч, отколкото очите могат да видят. Въпреки всички телескопи и оборудване, все още не са открити никакви признаци на живот на друга планета, освен нашата. Или поне официално не е известно да има открития в това направление.

Някои учени допускат вероятността да се търсят грешните неща на грешните места и настояват, че извънземни същности може да живеят сред нас на Земята, но в различно измерение.

Според теорията на уфолозите, които са подкрепени създателя за НАСА на първата компютърна карта на Марс Жак Вале, извънземните може да съществуват в други „реалности“ или „измерения“. Без ясна дефиниция какво е животът, може би се прави огромна грешка да се приема, че животът извън нашата планета е точно същият като на Земята.

Пред „Гардиън“ астробиологът Хелън Шарман каза: „Във Вселената има милиарди звезди, върху които трябва да съществуват всякакви форми на живот. Ще бъдат ли като теб и мен от въглерод и азот? Вероятно не.

Може би те са тук в момента, а ние просто не можем да ги видим“.

Геобиологът Виктория Орфан от Калифорнийския технологичен институт също предполага, че някои живи същества може да съществуват под формата на „биосфера в сянка“. Орфан вярва, че учените, които търсят живот възоснова на преобладаващата догма, че всички живи същества се основават на една и съща шепа химически елементи, могат да пренебрегнат много, без да осъзнават, че има организми, които „правят нещо малко по-различно в сравнение с другите“.

Неформалната дефиниция на НАСА за живота е „самоподдържаща се химическа система, способна на дарвинистка еволюция“.

Като цитира тази дефиниция, астробиологът Лин Ротшилд от изследователския център „Еймс“ на НАСА казва:

„Не можете да ловите нещо, ако нямате представа какво е то. Вярвам, че имаме само една дефиниция за живота, но се чудя дали животът е точно такъв, какъвто го определяме“.

От своя страна зоологът от Кеймбриджския университет Арик Кершенбаум, автор на „Пътеводител по зоология на галактиката“, е категоричен:

„НАСА се нуждае от ясна дефиниция на живота, за да знае кои показатели за живот да използва в своите мисии. Би било погрешно да приемем, че биохимията, с която сме запознати, е това, което ще открием на други планети“.