Извика ли Петър Младенов танковете преди 30 години? (ВИДЕО)

Политика
10:00 - 13 Декември 2019
12130
Извика ли Петър Младенов танковете преди 30 години? (ВИДЕО)

Петър Младенов – политикът, свалил Тодор Живков, се задържа на власт едва седем месеца – за разлика от своя предшественик, управлявал цели 33 години. По ирония на съдбата състудентът и близък приятел на Младенов – Андрей Луканов пък е човекът, който издига външния министър за генерален секретар и за председател на Държавния съвет, а след това именно Луканов сваля вече неудобния за БКП Младенов.

За гърба на тогавашното висше ръководство на Компартията Андрей Карлович се договаря с опозицията в лицето на СДС да си поделят управлението – президентският пост да бъде за сините, а премиерският – за червените и Луканов да остане министър-председател. Запознати със събитията от края на 1989 и началото на 1990 г. разкриха пред Lupa.bg, че такава е била мръсната сделка на Андрей Луканов – той иска оставката на Младенов заради прословутата танкова касета и кара БСП да подкрепи д-р Желю Желев за президент, избран на 1 август 1990 г. от Великото народно събрание.

А столът на Петър Младенов се разклаща още на 14 декември 1989 г. – едва месец, след като прословутият пленум на ЦК на БКП от 10 ноември го е избрал за генерален секретар. А на 14 декември, преди 30 години, пред Народното събрание, бившият външен министър произнася скандалната фраза „Нека танковете да дойдат”, която половин година по-късно му коства най-високия пост в държавата. И досега няма категорични доказателства, че председателят на Държавния съвет е произнесъл точно тази фраза. Репликата обаче е записана от видеокамерата на режисьора и оператор Евгений Михайлов в драматичната нощ на 14 декември 1989 г.

"С този екстремизъм вие ще вкарате България в пропастта”, заявява Петър Младенов на 14 декември 1989 г. на събралите се протестиращи пред парламента, които мощно го освиркват


Всичко започва с шествие на Независимото студентско дружество с искане за автономия на университетите. Спонтанно край Народното събрание се образува жива верига от близо 20 000 граждани. Исканията се увеличават - множеството се обявява на незабавното премахване на член 1 от тогавашната Живкова Конституция, който гласи: „Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.”

Макар че ден по-рано комунистите обещават да гласуват промяната, неочаквано конституционното решение се отменя в Народното събрание. Нито един политик от управляващата партия не дава разумно обяснение защо това се случва и логично се създава огромно напрежение сред обществото. Сините лидери призовават събралите се граждани да протестират мирно.

За да успокоят недоволните, от Народното събрание първо излизат председателят на парламента Станко Тодоров и депутатът от БКП Нешка Робева. Не успяват. Затова пред множеството се изправя наследникът на Тато – Петър Младенов заедно с няколко министри от правителството на Андрей Луканов и неколцина червени депутати. „С този екстремизъм вие ще вкарате България в пропастта”, заявява Младенов по мегафона. Не му е осигурен мощен мегафон, а само кола с малка уредба. Думите на държавния глава са заглушени от постоянни и мощни освирквания "У-у-у-у-у." Афектиран, генералният секретар на ЦК на БКП се отказва да говори и си тръгва, плътно обграден от охраната си от УБО. 

Опозицията настоява за незабавното премахване на член 1 от тогавашната Живкова Конституция, който гласеше: „Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия.”

Пред парадния вход на парламента Младенов спира, обръща се към придружаващите го, сред които е и министърът на отбраната армейски генерал Добри Джуров и изрича спорната реплика: „Най-добре танковете да дойдат”. „Той се спря пред входа на Народното събрание, на около един метър от мен, а всички камери бяха от другата страна. Точно в този момент, обръщайки се към министъра на отбраната Добри Джуров, афектирано произнесе: „Най-добре е танковете да дойдат”, разказва години по-късно Евгений Михайлов.

Записът с прословутата танкова реплика на генералния секретар и председател на Държавния съвет на Народна република България обаче излиза на бял свят половин година по-късно - по време на предизборната кампания през юни 1990 г. за първите демократични избори след 45 години тоталитаризъм, когато бе избрано 7-то Велико Народно събрание. Евгений Михайлов предлага скандалният запис да бъде излъчен в предизборната хроника на СДС между първия и втория тур на изборите между 10 и 17 юни, спечелени за разочарование на младата опозиция от социалистите.

Според някои участници в събитията от 14 декември 1989 г. Петър Младенов нарежда на военния министър ген. Добри Джуров да докара танковете на жълтите павета

Веднага след излъчването му избухва страхотен скандал и започват масови протести с искания за оставка на Петър Младенов, който на 3 април 1990 г. е избран от Народното събрание за председател (президент) на републиката. Наследникът на Тато категорично отрича да е произнасял подобна фраза, твърдейки, че кадрите и звукът са монтирани. Веднага започва разследване, а Евгений Михайлов е разпитван многократно. На 21 юни започналите междувременно стачка студенти настояват да бъде направена експертизата на записа. Именно тогава протестиращите създават Града на истината. 

Евгений Михайлов се кълне в децата си, че записът от "танковата касета" е автентичен


На 2 юли Михайлов се изправя пред студенти в зала 272 на Софийския университет и се заклева в децата си, че записът е автентичен. Призовава и Младенов да направи същото. Председателят на републиката, разбира се, не прави това. А студентите продължават да настояват с протести за оставката на комунистическия президент. В крайна сметка на 6 юли Петър Младенов подава оставка.

Според участници в драматичните събития от края на 89-та и началото на 90-те Андрей Луканов е знаел за записа още от самото начало. Освен това премиерът и съветски гражданин е бил информиран, че компрометиращата Младенов реплика ще бъде пусната от СДС в разгара на предизборната кампания и може да обърне вота през юни. Нещо повече, източници на Lupa.bg твърдят, че Андрей Карлович умишлено е скрил истината от своите другари и най-вече от Петър Младенов и буквално го е принесъл като жертвен агнец на ядосаната опозиция. За да спаси и уреди себе си. Всъщност Луканов е министър-председател до декември 1990-та, когато е принуден да подаде оставка заради масови протести срещу правителството му.

Андрей Луканов е знаел за танковата касета и е бил наясно, че ще бъде използвана от СДС срещу неговия съпартиец Петър Младенов


Вече 30 години няма еднозначен отговор дали най-дългогодишният външен министър на България е произнесъл скандалната реплика за танковете. Тя обаче костваше политическата му кариера. След като подаде оставка на 6 юли 1990 г. Петър Младанов се оттегли от всички заемани постове и се пенсионира. Избягваше всякаква публичност. Почина 10 години по-късно – на 31 май 2000 г. и по разпореждане на тогавашния президент Петър Стоянов Младенов бе погребан с държавни почести като бивш държавен глава.

През 2014 г. бившият председател на БАН и на Народното събрание акад. Благовест Сендов, който в нощта на 14 декември 1989 г. се намира непосредствено до Петър Младенов, разкрива, че истинската реплика на президента е била: „Какво искат тези? Танковете ли да дойдат?”. Други пък, които изследват касетата със записа твърдят, че точните думи били: „По-добре Станко да дойде”. Става дума за тогавашния парламентарен шеф Станко Тодоров. Трети внасят друг нюанс - че репликата е била "По-добре ли е танковете да дойдат?"

След излъчването на записа Главно следствено управление, начело с началника му генерал-майор Леонид Кацамунски и заместника му Коста Богацевски, започва разследване, което се води от Бойко Рашков. Сформирана е експертна комисия от звукорежисьори, режисьори, оператори, специалисти по жестомимичен превод, която след дълги изследвания решава, че Младенов е изрекъл прословутата фраза.

Ген. Атанас Семерджиев (вдясно) твърдеше приживе, че вечерта на 14 декември получил два пъти заповед от министъра на отбраната ген. Добри Джуров танковата бригада в Горна баня да бъде приведена в повишена бойна готовност


В мемоарната си книга „Пожарът 90” ген. Атанас Семерджиев също казва, че записът е автентичен, но шефове от МВР и екипът на Петър Младенов се наемат да „докажат”, че е фалшификация. Семерджиев, който тогава е началник на Генералния щаб на армията, не крие също, че вечерта на 14 декември е получил два пъти заповед от министъра на отбраната ген. Добри Джуров танковата бригада в Горна баня да бъде приведена в повишена бойна готовност. И двата пъти обаче той отказал да се подчини. Всъщност обаче според запознати генералът твърди това, тъй като той също става част от заговора на Луканов срещу Младенов. На 1 август 1990 г. Атанас Семерджиев е избран за вицепрезидент на Желю Желев. Така вътрешният министър става част от сделката между някои ръководни кадри на БКП и СДС - президент от сините, вицепрезидент от червените.

Съществуват обаче и свидетелства, че „танковата касета” е изнасяна от България и е манипулирана в американска лаборатория в Полша, думите в нея са технически коригирани и е невъзможно да се чуят при толкова силен звук на фона, на който е направен записът. Освен това така и не става категорично ясно какво точно изследват експертите – оригиналната касета на Евгений Михайлов или копието на записа, излъчен по БНТ в предизборната хроника на СДС.

30 години след онези драматични събития въпросите са повече от отговорите...