Извинете се бе, социолози! Или обикновени Кънчовци...

Ексклузивно
23:19 - 15 Ноември 2021
19040
Извинете се бе, социолози! Или обикновени Кънчовци...

Доскоро си мислех, че най-приятната професия на света е синоптик. И че това е единственото поприще, на което можеш да си позволиш да говориш откровени глупости в 80% от случаите и да не те уволнят. Нещо повече, да продължиш да си фръцкаш несретното дупе всяка вечер по телевизията. Е, объркал съм се. Още по-прияно е да си социолог – пак даваш грешни прогнози, пак получаваш ефир, само че с един плюс – вместо да стоиш прав с показалка в ръка и да получиш разширени вени, ти позволяват да си седнал.

По-нелепо фиаско от това на родните агенции за настоящите избори не си е позволявала и врачката на Берлускони – Теодора Стефанова, когато предсказва футболен мач на националния отбор. Всичките Кънчовци и Кольоколевци могат да звъннат на доцент Мангъров и заедно ритуално да си изпапкат дипломите. Които сигурно са по-изпокъсани и вмирисани от препазната маска в задния джоб на българския Менгеле.

Даже трябва да се извиня на метеоролозите. Миналата седмица един от доайените в професията – Петър Янков, публично си посипа главата с пепел, че здраво са оакали прогнозата за октомври, който трябваше да ни донесе виелици и кучешки студ откъм Исландия. Вярно, човекът се оправда с грешни карти от САЩ и Канада, ама поне призна, че е сгафил. Представяте ли си Андрей Райчев, Юрий Асланов или Мира Радева да направи подобно нещо? Пет минути след като изборните резултати показаха, че са сбъркали всичко – и активност, и подреждане, и профил на избирателите, те започнаха да замитат под черджето. Закоментираха и заръсиха мозък, започнаха да чертаят варианти и преразпределение на мандати, все едно нищо не се е случило.

Случи се, и още как. Едно на ръка е, че престижът на приложната електорална социология в България вече е равен на престижа на кръчмата на Андре Токев или барчето на Ричард Алибегов. И как няма да е, след като от години ни лъжат, че се занимават с наука. Нищо подобно, то е все едно покойният Папа Жан или Зуека да бъдат смятани за представители на академичната живопис.

Просветната, образователната страна на социологията, тази, която се преподава в университетите и се развива в БАН, няма нищо общо с Кънчовите. Защото нейната основа е некомерсиална. Тези хорица на хонорар са обикновени занаятчии, които жонглират с цифрички, вместо да шият гащи или да месят хляб в някой цех.

Едно време покойният синдикален бос Кръстьо Петков ги наричаше „соцциолози под прикритие с прогнози без покритие“. Ако един доктор предписва аспирин за диария или клизма при болка в очите, рано или късно ще му вземат лиценза. Ако адвокат вместо да защитава клиентите си им издейства по 10 години пандиз за неправилно паркиране ще му отнемат правата. Социолозите обаче копаят дъно след дъно без никаква санкция.

Апелирам към българската социологическа асоциация, организация с близо век история, оглавявана в миналото от учени като Нико Яхиел и Петър-Емил Митев, моментално да отнеме разрешителните на Мира, Кольо, Андрей и подобните им. Защото има момент, в който некадърността от срамна става опасна. Ако не вярвате, звъннете на д-р Антония Първанова да ви лекува от хемороиди.