Иззеха таблетите и телефоните на Тонали и Дзаниоло

Прокуратурата в Неапол е започнала разследване

Спорт
12:56 - 13 Октомври 2023
3547
Иззеха таблетите и телефоните на Тонали и Дзаниоло

Футболната федерация на Италия потвърди, че прокуратурата в Неапол е започнала разследване срещу Сандро Тонали и Николо Дзаниоло, вследствие на което шефовете на италианския футбол са решили да освободят двамата от лагера на националния отбор. На тяхно място за квалификациите с Малта и Англия са повикани Матео Политано и Самуеле Ричи.

Междувременно „Гадзета дело Спорт“ съобщава, че телефоните и таблетите на футболисти са били иззети от полицията, за да бъдат открити евентуални доказателства за участието им в залагания в незаконни платформи, зад които се предполага, че стои италианската мафия.

Всичко това означава, че Николо Фаджоли, за когото първо излезе информация, че е залагал в подобни платформи, Николо Дзаниоло и Сандро Тонали са извършили и криминално престъпление. То обаче няма да донесе толкова тежки последствия за играчите, колкото нарушаването на правилата, забраняващи залаганията във футбола и спорта.

Минималната санкция, която Футболната асоциация на Италия ще наложи на тримата, ако се докажат обвиненията, ще бъде три години, като е почти сигурно, че ФИФА ще направи подобно наказание глобално.

От това ще пострадат и Нюкасъл и Астън Вила, които биха загубили Тонали и Дзаниоло. Очаква се санкцията за последния да бъде дори по-голяма, защото сведенията за него са, че е залагал дори на своя отбор, докато беше футболист на Рома.

В Италия не изключват в следващите дни и седмици в скандала да бъдат въвлечени и още имена на известни футболисти.