Дж. К. Роулинг пуска нова книга – отново за деца

През последните години авторката пише криминални романи, но през 2020 г. се върна към детската литература

Култура
17:01 - 13 Април 2021
2378
Дж. К. Роулинг пуска нова книга – отново за деца

Миналата година почитателите на писателката Дж. К. Роулинг, създателка на магическия свят на „Хари Потър“, посрещнаха книгата „Икабог“ – първият ѝ роман за деца от излизането на последната книга за света на магьосниците през 2007 г.

Днес писателката обяви, че продължава с детските книги и вече има нова – „Коледното прасе“ ще излезе тази година на 12 октомври.

Според информацията, която имаме, новата приказка е подходяща за по-малки деца и разказва историята на момченце, което е готово на всичко, за да открие любимата си плюшена играчка. Историята не е свързана със света на „Хари Потър“ или „Икабог“.

„Джак обича детската си играчка прасенце. То винаги е било до него, в добро и зло“, това гласи описанието на книгата в сайта на писателката „Една Коледа се случва нещо ужасно – прасенцето изчезва. Но нощта на Коледа е нощ на чудеса, нощ, в която всички неща се съживяват, включително играчките. И новата играчка на Джак, Коледното прасе, което трябва да замести изгубената му играчка, има смел план – заедно те ще се отправят на магическо пътешествие и ще спасят най-добрия приятел, който Джак някога е имал.“

Макар да не е първата книга за деца, която Джоан Роулинг публикува след „Хари Потър“, това е първата детска книга, която е написала след успешната поредица за момчето магьосник.

Книгата „Икабог“ е написана по-рано, още преди поредицата за Потър да бъде завършена, като детска приказка за собствените деца на Роулинг. Авторката не е имала намерение да я публикува, но през 2020 г. е преценила, че книгата ще е добър начин да разсее децата, затворени по домовете си заради коронавируса.

След финала на „Хари Потър“, Джона Роулинг изостави детската литература. През 2012 г. тя публикува романа „Вакантен пост“, който е съвсем различен от романите за магьосниците. През 2013 г. авторката публикува романа „Зовът на кукувицата“, с който стартира криминалната поредица за Корморан Страйк.