Джек Лондон прогнозира коронавируса преди 100 г.

В "Декамерон" Джовани Бокачо описва истински пир по време на чума

Мистика
15:00 - 13 Март 2020 (обновена)
11379
Джек Лондон прогнозира коронавируса преди 100 г.

Ако е вярно, че мисълта е изключителна сила, за която човечеството още е сляпо, то едно от доказателствата са творбите на известни писатели. Става въпрос за тези книги, които описват фантастични картини на епидемии, пандемии, царстване на злото във всичките му форми. Създадени единствено като творчески продукт на писателска фантазия, тези романи се превръщат в реалност и доказателство за това са известни имена в световната литература.

През ноември 1347 г. чумата се появява в Марсилия, през януари 1348 г. в Авиньон, по-късно във Венеция, Генуа и Барселона и до 1350 г. достига до Полша. Смъртността е ужасяваща, а болестта се възприема като Божие наказание. Описвайки симптомите, съвременниците говорят за непрекъсната треска, учестено дишане и силна потиснатост. Както обаче твърди италианският писател Джовани Бокачо, има хора, които само се забавляват с това. В прочутия си „Декамерон” Бокачо описва истински разгулен пир по време на чума – вино, песни и танци по улиците, неспирен разврат, шеги, закачки и забавления на фона на „най-злощастни събития”.

Изглежда Бокачо не си е измислял, защото подобни сцени могат да се намерят в историческия роман „Дневникът на чумавата година” от Даниел Дефо. Дефо описва картини от Лондон през 1665 г., като много от изискванията на тогавашните лондонски власти изцяло съвпадат със сегашните български и световни мерки за спиране разпространението на коронавирус. Ето какво пише авторът на „Робинзон Крузо”: „На всички театри и фарсови трупи, създадени по примера на френския кралски двор, които бяха почнали да се разрастват, бе забранено да играят; игралните домове, танцувалните салони и увеселителните заведения, които се бяха размножили и бяха започнали да развращават народа, бяха затворени и премахнати; шутове, смешници, хора, които разиграват кукли, танцьори по въже и други подобни, които бяха омаяли народа, затвориха вратите си, тъй като нямаха вече посетители; защото народът се вълнуваше от други неща и някаква особена тъга и възмущение от тези развлечения бе изписана по лицата дори на обикновените хора. Смъртта беше пред очите им и всеки започна да мисли за гроба си, а не за веселия и забавления”.

През последните дни световните медии са повлияни и от литературни историци, които „откриват”, че Джек Лондон прогнозира коронавируса в „Алената чума”. На места романът се превежда като „Червената чума”. Действието се развива през 2013 г., когато хората внезапно научават за неизвестна досега болест. Първо се появява обрив по кожата, след това започват спазми. Учените искат да помогнат, но те също се заразяват и умират. По-късно чумата стига до Сан Франциско и градът моментално потъва в хаос. Хората се опитват да избягат от там по всякакъв възможен начин, но късно: вече са заразени. Болните умират на улицата, електричеството е изключено, транспортът спира да работи. „Времето за благородни дела е отминало. Цивилизация се срина, всеки спасява собствената си кожа”, пише Джек Лондон. „Грешката” му е само в 7 години, т.е. фантастичната му книга не се отнася за 2020-та. Но пък описаната картина е смразяваща: „Там, където някога са живели четири милиона души, сега бродят гладни вълци. Човешката раса е обречена да се потопи в мрака на първоначалната нощ, преди отново да започне кърваво изкачване към височините на цивилизацията”. „Червената чума” разказва как от милиони случаи оцеляват само няколкостотин души. Те трябва да заселят отново Земята.

Почитателите на Стивън Кинг отдавна подозират, че много от книгите му са пророчески. В романа „Противостояние” на инфекция не подлежат едва 0,6 процента от хората. Останалите умират. Експлозиите на насилие, крахът на обществото и най-важното - невъзможността да се спре смъртоносна болест, правят съществуването на героите да изглежда като кошмар. Много оцелели умират, защото е твърде студено и самотно в свят, в който няма повече роднини и близки. „Животът е въртележка, на която никой не може да остане за дълго”, пише Кинг. Преди дни той отбелязва в профила си в Туитър: „Не, коронавирусът не прилича на „Противопоставяне”. Запазете спокойствие и вземете всички разумни предпазни мерки”.