Джентълмените във футбола (част I)

Елитните играчи, които никога не получиха червен картон

Спорт
16:50 - 03 Април 2024
3031
Джентълмените във футбола (част I)

Футболът е контактен спорт и поради физическото му естество вероятността даден играч да бъде санкциониран с червен картон преди края на мача винаги е много голяма.

Правилата и нормите са в основата на всеки спорт, без които нито спортът може да се практикува, нито да бъде разбран. В днешно време хората започват да осъзнават стойността на спорта в живота си.

Докато някои футболисти са известни с това, че избягват да получават картони, други са си спечелили репутацията на такива, които винаги попадат в тефтерчето на съдията.

Представяме ви първата част на тези елитни играчи, които никога не са получавали червен картон.

Сър Стенли Матюс

Считан за един от най-великите британски играчи на всички времена, сър Стенли Матюс не получава нито един жълт или червен картон по време на дългата си 33-годишна кариера, продължила от 1932 до 1965 г.! Нещо повече, той се запазва достатъчно здрав, за да играе на най-високо ниво до 50-годишна възраст!

Той е най-възрастният футболист, подвизавал се в най-елитната футболна дивизия на Англия (50 години и 5 дни), и най-възрастният състезател, защитавал цветовете на националния отбор на Англия (42 години и 104 дни).

През 1956 г. Стенли Матюс печели първата в историята награда "Златна топка".

През цялата си 33-годишна кариера той никога не е бил декориран в жълто или изгонен, защото се справя с противниците и никога не отвръща на многобройните изключително физически предизвикателства, които получава.

Легенда на Блекпул, с който печели Купата на ФА през сезон 1952/53, но част от кариерата му преминава и в Стоук Сити, чийто юноша е.

Мишел Платини

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини е един от най-добрите футболисти, които Франция някога е създавала.

Той е и сред футболистите, които никога не са получавали червен картон.

По време на кариерата си (1972 - 1987 г.) Платини има общо 652 мача на клубно и национално ниво, но в нито едно от тези участия не му е показан нито един червен картон - въпреки че е атакуващ полузащитник! Той започва в Нанси, преминава в Сент Етиен и завършва в Ювентус.

Трикратен носител на "Златната топка" (1983 г., 1984 г., 1985-а). Европейски шампион с Франция през 1984 година.

Гари Линекер

В днешно време Гари Линекер е популярен като телевизионен водещ, но някога е бил известен футболист. В своята много богата кариера Линекер е играл за отборите, подвизаващи се тогава в елита на Англия - Евертън, Тотнъм (триумф в Купата на ФА, сезон 1990/91) и Лестър Сити.

Между 1986 и 1989 г. той има и много успешен престой в Барселона, с който печели КНК (сезон 1988/89), след като каталунците елиминират българския ЦСКА с Христо Стоичков.

Той е най-добрият голмайстор на Световното първенство по футбол през 1986 г., въпреки че Англия отпада на четвъртфиналите.

В кариерата си Линекер не само че не е получавал червен картон, но дори не му е показван жълт! И това се случва, въпреки че е изиграл повече от 500 мача за клубовете си и за своята страна.

Доминик Рощо

Доминик Рощо е доста добър голмайстор на ПСЖ и печели Европейското първенство през 1984 с Франция.

През цялата си кариера (1972 - 1989 г.) той никога не получи червен картон, а има само три жълти в 571 мача! Играе в Сент Етиен, където се засича и с Мишел Платини, както и в ПСЖ и Тулуза.

Четирикратен шампион на Франция и носител на Купата на страната.

Раул

Въпреки че е юноша на Атлетико Мадрид един от легендарните нападатели - Раул, играе за Реал Мадрид в продължение на 16 години - от 1994 до 2010 г., като има 741 участия във всички състезания.

По време на славната си кариера (1994 - 2015 г.) Раул изиграва общо 1044 мача за клуба и страната си, но е удивително, че никога не е гонен от игра. Въпреки това той получава 46 жълти картона в кариерата си.

Играе още за Шалке, Ал-Сад и Ню Йорк Космос.

Шесткратен шампион на Испания, ишма във визитката си три Шампионски лиги и една Междуконтнинентална купа с Реал Мадрид. С Шалке вдига Купата на Германия през сезон 2010/11, когато "кралскосините" бият на финала Дуисбург с 5:0.

Карим Бензема

Креативен нападател с големи реализаторски способности, Карим Бензема е вторият по брой голове за всички времена и най-добрият асистент на Реал Мадрид.

Той е спечелил 23 трофея с "кралския клуб" - включително четири титли от Ла Лига, две Купи на Краля и пет  Шампионски лиги. Във визитката си има и пет трофея от Световното клубно първенство.

Досега в кариерата си Бензема никога не е бил отстраняван от игра въпреки редовните си битки със защитници в търсене на голове и асистенции.

Той беше един от играчите, които впечатлиха през сезон 2021/22. Благодарение на изявите си той спечели "Златната топка" за 2022 г.

С Лион печели четири пъти титлата в Лига 1 и един път Купата на Франция. С националния тим на "петлите" триумфира в Лига на нациите (сезон 2020/21) и финишира втори на мондиала в Катар през 2022-а.

Андрес Иниеста

Считан за един от най-великите полузащитници на всички времена, Андрес Иниеста прекарва по-голямата част от кариерата си в Барселона, където има 674 участия за клуба.

Освен това има 131 срещи за националния отбор на Испания, с която печели Световната купа по футбол през 2010 г.

На финала на мондиала Иниеста вкара един от най-епичните и драматични голове в последната минута в историята на футбола. Той е двукратен европейски шампион с "Ла Фурия" - 2008 г. и 2012 г.

Освен това той е единственият футболист в историята, който печели наградата "Играч на мача" на финал на Световно първенство, финал на Европейско и финал на Шампионската лига.

С Барса има девет титли, шест Купи на Испания и четири трофея от Шампионската лига, както и три от световното клубно първенство.

С Висел Кобе триумфира в японската Джей лига през 2023-а.

Заради добрия си характер Иниеста (въпреки че е полузащитник от типа "box-to-box") никога не е получавал червен картон в кариерата си.