Джералдин Чаплин специален гост на „София филм фест“

Актрисата ще представи филма на Джесика Удуърт „Лука“

Новини
11:59 - 02 Февруари 2023
2007
Джералдин Чаплин специален гост на „София филм фест“

Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на 27-ото издание на „София филм фест“. Актрисата ще представи филма на Джесика Удуърт „Лука“ и ще получи "Наградата на София" - на Столичната община.

Това съобщават от "Арт фест". 

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл, и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната ѝ амбиция е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965).

По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед“ (1967), „Ана и вълците“ (1973), „Елиса, живот мой“ (1977).

„Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който ѝ донася световна слава. 

След двете си роли в „Босият император“, Джералдин Чаплин изиграва Генерала в „Лука“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на "Златен лъв на бъдещето" Джесика Удуърт („Хадак“, „Белгийският крал“, „Босият император“), който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам.

Филмът е вдъхновен от „Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Първата среща на Удуърт с романа на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба. Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен“, казва режисьорката. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена - и това е Джералдин Чаплин.

„Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала“, допълва Джесика Удуърт.

На младия Йонас Смълдърс, една от изгряващите звезди на „Берлинале“, е отредено да се превърне в главния герой Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев.

Черно-бялата визия на филма е на Виржини Сурдеж - с много филми, представяни в Кан. Музиката е на Техо Теардо, композирал за Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес.

Българското участие има художникът-сценограф Сабина Христова и художникът по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е „Арт фест“ (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е осигурено от Националния филмов център.