Джесика Пегула съсече Швьонтек

Спорт
11:04 - 05 Септември 2024
1294
Джесика Пегула съсече Швьонтек

Световната номер едно в тениса Ига Швьонтек от Полша бе изпратена от Джесика Пегула, която се класира за първи път на полуфинал в турнир от Големия шлем.

Шестата в ранглистата американка Пегула триумфира с 6:2, 6:4 и ще се изправи срещу Каролина Мухова от Чехия за място на финала на 7 септември, предаде АФП.

Ако 30-годишната тенисистка премине през него, тя може да организира изцяло американски финал, в случай, че Ема Наваро отстрани световната номер 2 Арина Сабаленка в другия полуфинал днес.

Победата сложи край на серията на Пегула от шест загубени четвъртфинала на турнири от Големия шлем, в които тя е играла, и удължи серията ѝ на 14 победи в 15 мача на твърди кортове в САЩ това лято.

„Най-накрая мога да кажа, че съм полуфиналистка. Загубих толкова много от тези проклети неща“, пошегува се Пегула след четвъртата си победа в кариерата срещу Швьонтек.

„Благодаря на публиката. Изпратих втори сервис със скорост 65 мили в час, защото бях толкова стегната. Направих всичко възможно, за да не се разочаровам. Възползвах се от някои неща, които тя не правеше толкова добре, и просто се възползвах от тази инерция“, добави тя.

Пегула се втурна в двоен пробив в първия сет, тъй като победителката от US Open през 2022 г. Швьонтек беше измъчвана от грешки.

До края на откриващия сет тя бе ударила само три уинъра и бе допуснала 19 непредизвикани грешки, като играта ѝ се разпадна под светлините на стадион „Артър Аш“.

Това беше драматичен срив за четирикратната шампионка от Откритото първенство на Франция Швьонтек, която не беше срещнала нито една точка за пробив в предишните си три мача на турнира.

Пегула обърна винта за 2:1 във втората част, преди Швьонтек да върне пробива.

Но полската звезда не можа да се възползва от това и беше пробита отново, когато грешка от форхенд даде на Пегула аванс от 4:3.

Американката постигна победа при третия мачбол, когато Швьонтек отново се размина с 41-вата си и последна непредизвикана грешка за вечерта.

По-рано непоставената Мухова се класира за втория си пореден полуфинал на Откритото първенство на САЩ, като се справи с Беатрис Хадад Мая с 6:1, 6:4.