Джигит фучи с 244 км / час по Северната тангента

Всеки пети шофьор кара със скорост над допустимата

Новини
13:20 - 19 Ноември 2023
17012
Джигит фучи с 244 км/час по Северната тангента

Камерите на тол системата по Северната тангента на София засичат нагли шофьори, които хвърчат с бясна скорост. Поредният печален рекорд е регистриран в петък - кола е профучала с безумните 244 км/час. 

Както вече стана ясно, подчинената на Агенция "Пътна инфраструктура" електронна система за събиране на пътни такси скоро ще влезе в "боя" с джигитите на пътя, като подпомага пътната полиция в установяването и глобяването на нарушителите.

Тол системата разполага с електронни "очи" - 295 стационарни камери и още 50 мобилни, които следят преминаващите автомобили за неплатени винетки и тол такси, а занапред ще могат да контролират и скоростта.

Новата опция вече е тествана именно на Северната скоростна тангента на София, където в рамките на 2 часа са преминали 200 превозни средства и 45 (тоест всяко пето МПС)  от тях са препускали с неразрешена скорост. Въпреки че "очите" на тол системата виждат нарушителите, все още не могат да генерират електронни глоби, тъй като формалности и технически процедури за довършване, а освен това ще се наложат и законови промени.

От АПИ и Националното тол управление смятат, че реалното свързане на тол камерите със съответната е-система на МВР ще е готово след няколко месеца.