Джипове продължават да превозват туристи до Седемте рилски езера (СНИМКИ)

Топ
11:09 - 25 Август 2020
7216
Джипове продължават да превозват туристи до Седемте рилски езера (СНИМКИ)

Въпреки забраната на екоминистъра на Седемте рилски езера отново се превозват туристи с джипове, видя Lupa.bg. Около 11 джипа качват до езерата срещу 15 лв. В същото време към Седемте рилски езера има рекорден брой туристи, които като видят големите опашки за лифта и се пренасочват към превоза с автомобили.

На 13 август министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че забрана за автомобилен достъп има и в ниската част на Рила. По-късно пресцентърът разясни, че забраната извън границите на Национален парк съществува заради зоната от "Натура 2000" под името "Рила буфер", окончателно утвърдена от екоминистерството през март 2020г, с 12 години закъснение.

Тя забранява превозване на туристи до езерата с джипове извън "официалните пътища". Контрол върху това дали джиповете продължават да се движат или не според екоминистъра ще осъществяват служителите на парк "Рила", както и от Районната инспекция на околната среда и водите в София.

Джиповете събират около 7 човека, като прости изчисления показват, че изкарват 105 лв на курс. Запознати разясниха пред Lupa.bg, че горе-долу толкова струва бензинът, който зареждат и им стига за целия ден.

"С един курс си избиват парите за бензин или дизел. Всяко следващо качване на туристи е със 100% печалба", коментира запознат пред сайта ни.

Сайтът ни научи, че повече са желаещите за качване с високопроходимите автомобили, а за слизане туристите предпочитат да използват лифта. 

Снимки: Lupa.bg