Джипове "кацнаха" върху дюните на плажа на Шкорпиловци

Туристите избягват платените общински паркинги

Новини
21:02 - 21 Юли 2019
6600
Джипове "кацнаха" върху дюните на плажа на Шкорпиловци

За неправилно паркирани автомобили върху дюни на плажа край варненското село Шкорпиловци сигнализираха до БНТ. Оказва се, че непоследствено до пътя спират стотици автомобили, като някои са "кацнали" на самия пясък.

Плаж Изгрев край Шкорпиловци от години е като магнит за търсещите спокойствие сред природата. Но и тук отдавна тълпите от туристи са редовна гледка през уикенда.

Автомобилите си паркират край тесния и осеян с дупки път - в затревени участъци, а често и на пясъка. Обозначителни табели няма.

"Това са дюни, това са естествени образувания. Няма кой да ги натрупа с багерите. Жалкото е да не ги застроим. Забележките си ги правим първо на нашите деца, на семействата и оттам се разпространяват в обществото. Това е правилния начин",коментира Андрей Андреев, който почива със семейството си там всяка година.

Плажовете "Изгрев" и "Шкорпиловци – север" са неохраняеми. Някои от дюните пък се оказват частни имоти, придобити след заменки, със статут на земеделска земя. Ако някой от почиващите реши да паркира там, държавната администрация няма право да го санкционира. Това може да направи само собственика на парцела.

Областният управител на Варна Стоян Пасев припомни, че близо до съседния плаж "Шкорпиловци – Юг" са изградени три платени общински паркинга за да се пазят пясъчните дюни.