Джо Байдън ще посети Израел

Новини
08:16 - 17 Октомври 2023
2003
Джо Байдън ще посети Израел

Американският президент Джо Байдън ще посети утре Израел на фона на продължаващи ракетни атаки между Израел и групировката "Хамас" и нарастваща хуманитарна криза в ивицата Газа.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи за предстоящото посещение на президента Джо Байдън след седемчасови разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

При визитата си Байдън ще се срещне с Нетаняху и ясно ще заяви, че Израел има право да се защитава. Американският държавен глава също така ще потвърди солидарността на Вашингтон, докато Израел се подготвя за наземна операция срещу бойците на групировката "Хамас" в Ивицата Газа. След това Байдън ще посети Йордания, където ще води разговори с арабски лидери за хуманитарна помощ, допълват от Белия дом.

Продължителните разговори между Блинкън, Нетаняху и неговия кабинет са довели до резултат по отношение на хуманитарната ситуация в Ивицата Газа.

Съединените щати и Израел са се договорили да разработят план, който ще позволи хуманитарна помощ да достигне цивилните жители на Газа, заяви Блинкън, като предупреди Хамас да не блокира доставките.

Иран предупреди за възможно изпреварващо нападение срещу Израел в следващите часове. Това каза министърът на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан по иранската държавна телевизия. Вчера президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви, че изтича времето за постигането на политическо решение на конфликта между Израел и "Хамас" и че може да има разширяване на войната на други фронтове.

Снощи "Хамас" отново изстреля ракети по Йерусалим и Тел Авив, където беше обявена въздушна тревога, а от ООН предупредиха, че здравната система и болниците в Газа са пред колапс заради липса на вода, гориво и доставка на медицински продукти.

Говорител на "Хамас" съобщи, че групировката държи между 200 и 250 израелски заложници в Газа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди, че войната срещу "Хамас" ще е дълга.

Съветът за сигурност на ООН не прие внесената от Русия проекторезолюция, призоваваща за хуманитарно спиране на огъня в конфликта между Израел и "Хамас". Документът получи подкрепа от пет членки - Русия, Китай, ОАЕ, Габон и Мозамбик, а минимумът е одобрение от девет държави.

Руският президент Владимир Путин е разговарял с премиера Бенямин Нетаняху и му предложил помощ за прекратяване на конфронтацията в региона, съобщиха от Кремъл. Преди това Путин говорил и с лидерите на Иран, Сирия и Египет. Днес руският държавен глава е в Пекин, където ще се срещне с президента на Китай Си Дзинпин и други лидери в рамките на форума от инициативата "Един пояс, един път".