Джоел Ембийд ​​​​​​е MVP на сезона в НБА

Той е първият играч на Филаделфия, който печели приза след Алън Айверсън

Спорт
13:02 - 03 Май 2023
1368
Джоел Ембийд ​​​​​​е MVP на сезона в НБА

Центърът на Филаделфия Джоел Ембийд бе обявен за най-стойностен играч (MVP) за сезона в Националната баскетболна асоциация (НБА).

Ембийд стана първият баскетболист на Филаделфия, който печели призна от члена на Залата на славата Алън Айверсън през 2001 година и едва петият в историята на отбора.

Сезон 2022/2023 е най-добрият в кариерата на баскетболиста. Ембийд оглави реализаторската класация със средно 33.1 точки, като се нареди на осмо място при борците със средно 10.2 и на седмо за най-много чадъри средно на мач – 1.7.

На три пъти той бе избиран и за най-полезен играч на месеца в Източната конференция на НБА.

Роденият в Камерун 29-годишен баскетболист се превърна и в шестият чуждестранен играч, който печели наградата след Никола Йокич (Сърбия), Янис Адетокунбо (Гърция), Дирк Новицки (Германия), Стив Наш (Канада) и Хаким Олайджуон (Нигерия), както и вторият от Африка след Олайджуон през 1994-а.

Освен това за трети път чужденец печели приза за най-полезен състезател в НБА, след като Адетокунбо спечели през 2019-а и 2020-а, а в следващите два сезона призът бе за Йокич. Сърбинът не успя да стане едва четвъртият баскетболист в историята, печелил отличието в три поредни години.

Ембийд изпревари Йокич и Адетокунбо през настоящия сезон, получавайки 73 от 100 първи места при гласуването и общо 915 точки. Никола Йокич се нареди втори с 15 първи места и 674 точки, а гъркът заслужи 12 първи места във вота.