Джокера започна успешно в Торино, има виза и за Австралия

Бившият номер 1 в световния тенис по принцип бе получил забрана да влиза в страната до 2025 година

Спорт
11:31 - 15 Ноември 2022
2065
Джокера започна успешно в Торино, има виза и за Австралия

Петкратният победител от финалите на АТР Новак Джокович се наложи над Стефанос Циципас с 6:4, 7:6 (4) на старта в Червената група в Торино.

35-годишният сърбин успя да направи един пробив в първия сет, а след това спокойно успя да запази аванса си.

Във втория сет Джокович, който е номер 8 в световната ранглиста, даде на съперника си една възможност да го пробие, като направи две поредни двойни грешки на сервис, но гъркът не успя да се възползва от този шанс и така двамата стигнаха до тайбрек.

Там отново Джокович показа по-голям опит и зрялост, като със страхотен минаващ удар направи мини пробив за 3:1. След това Новак поведе и с 5:1, като съперникът му така и не успя да навакса изоставането, а мачът завърши с точка при сервис на Джокович. Загубата на Циципас означава, че той загуби шансове да завърши годината като №1 в ранглистата

С този успех носителят на 21 титли от турнирите на Големия шлем Новак Джокович поведе в класирането на Червената група пред Андрей Рубльов, който по-рано в понеделник се наложи над Даниил Медведев в руския сблъсък в три сета.

Носителят на 21 титли от турнирите от Големия шлем Новак Джокович е получил виза за Австралия и ще може да участва на Откритото първенство по тенис на страната в началото на следващата година. Това предават местни медии, цитирани от агенция Ройтерс. Информацията е на "Гардиън Австралия" и местната телевизия ABC.

Сръбският тенисист бе депортиран от Австралия през януари, след като отказа да бъде ваксиниран. Бившият номер 1 в световния тенис по принцип бе получил забрана да влиза в страната до 2025 година.

Според ABC министърът на имиграцията на Австралия Андрю Джайлс е отменил тази забрана, което ще позволи на Джокович да се състезава. От Министерството на имиграцията обаче отказаха коментар за момента.

Директорът на Откритото първенство на Австралия Крейг Тайли каза по-рано този месец, че Джокович ще бъде добре дошъл през януари, ако успее да получи виза.

Австралия отмени през юли правило, което изискваше международните пътници да декларират ваксинацията си срещу коронавирус, а Джокович каза през октомври, че е получил „положителен знаци“ относно усилията за отмяна на неговата забрана.