Джокович към Надал : Съперничеството с теб ми повлия повече от всичко друго

Сърбинът написа вдъхновяващи думи по повод оттеглянето на Матадора

Топ
09:09 - 11 Октомври 2024
6267
Джокович към Надал: Съперничеството с теб ми повлия повече от всичко друго

Рекордьорът по титли в турнирите от Големия шлем Новак Джокович е поредният тенисист, който отдаде почит на оттеглящия се от голямата игра Рафаел Надал.

Испанският Матадор слага край на кариерата си през ноември с финала на отборния турнир за Купа "Дейвис", като това ще е едно добро сбогуване с иберийските фенове и целия свят.

Джокович написа вдъхновяващи думи на своята страница в Инстаграм, отбелязвайки великото им съперничество с Надал. Двамата имат рекордните 60 мача помежду си, като победите са 31:29 в полза на сърбина. През тази година те играха символичен последен мач на Олимпиадата в Париж, когато бъдещият олимпийски шампион победи лесно с 6:1, 6:4.

"Ти вдъхнови милиони деца да започнат да играят тенис и това, навярно, е най-великото постижение, което можем да направим. Твоето упорство, самоотверженост и боен дух ще бъдат изучавани десетилетия, това наследство ще живее вечно. Само ти знаеш какво ти се наложило да изживееш, за да станеш икона в тениса и в спорта като цяло. Благодаря за това, че толкова пъти си ме карал да стигал до предела на възможностите си в нашето съперничество, което ми повлия повече от всичко като играч", написа Джокович.

38-годишният Надал бе в продължение на 209 седмици номер 1 в света. Той има 92 победи в турнири под егидата на АТП, като 22 от тях са то Големия шлем. Испанецът е и двукратен олимпийски шампион - през 2008 на сингъл и през 2016 заедно с Марк Лопес на двойки.