Джон Суини беше избран за първи министър на Шотландия

Новини
20:36 - 07 Май 2024
1436
Джон Суини беше избран за първи министър на Шотландия

Шотландските депутати избраха Джон Суини, новия лидер на Шотландската национална партия, за следващ пръв министър, заемайки мястото на Хамза Юсаф, който официално подаде оставка по-рано днес, предаде ДПА.

Суини носи със себе си много опит, тъй като беше заместник на предишния лидер Никола Стърджън.

Следващите парламентарни избори в Шотландия ще се произведат през май 2026 г., но няколко опозиционни партии призовават за предсрочен вот.

По-рано развълнуваният Юсаф заяви, че сърцето му "завинаги ще принадлежи на Шотландия" и каза, че участието му в управлението на Шотландия му е дало възможност да се противопостави на онези кръгове в обществено-политическия живот, която проповядват расизъм.

Напускащият поста си първи министър заяви, че за него е било "чест да заема най-високия пост в шотландската политика". По-рано днес той официално връчи оставката си на британския крал.

Новият лидер Суини заяви, че за него е "изключителна привилегия" да поеме управлението на Шотландия и също произнесе емоционална реч в парламента, в която благодари на своята съпруга, която страда от множествена склероза, за моралната подкрепа, която му е оказала при вземането на решението да се кандидатира за поста.

Суини спечели гласуването в шотландския парламент с 64 гласа. На второ място остана лидерът на консерваторите Дъглас Рос, за когото вота си дадоха 31 депутати, а на трето - водачът на лейбъристите Анас Саруар с 22 гласа.