Джони Велинов: Най-добре е Стоичков да управлява българския футбол

Спорт
11:46 - 29 Декември 2020
1762
Джони Велинов: Най-добре е Стоичков да управлява българския футбол

Георги Велинов беше част от великия тим на ЦСКА през 80-те години, който постигна редица успехи в европейските клубни турнири. Съставът, воден от Аспарух Никодимов и Димитър Пенев, игра полуфинал за КЕШ, а Велинов беше сред асовете в червената колода по онова време. Джони е един от шестимата вратари, които са избирани за №1 в анкетата "Футболист на годината".

Легендарният вратар разказа и за излязлата наскоро негова биографична книга, но сподели мнението си и за представянето на отбора от Борисовата градина през този сезон, също така посочи своя фаворит за президентския пост в БФС. В момента Велинов е главен скаут в академията на ЦСКА. Той обаче следи процесите в клуба и е близо до първия тим.

"Може би чак сега започвам да разбирам, че си заслужава да имаш история зад себе си, за да ти върви живота напред", казва Джони пред Спортал. 

Иначе в книгата му се разказват малко известни факти от неговия живот, макар да има и подобаващо място за паметните мачове, в които той е участвал. Голямата болка на вратаря е свързана с националния тим на България.

"Наистина ми е болно, че не успях да играя нито на световно, нито на европейско първенство. Може би съм заслужавал, но... минало. Пожелавам успех на националния отбор", казва Велинов.

Според него оценката за представянето на "червените" в Лига Европа е отлична. 

"Да вземеш пет точки, да победиш отбори като Базел и Рома никак не е малко. И на мен ми се искат повече българи, ала на този етап трябват качествени чужденци. Селекцията е перфектна и имаме по двама човека на всеки пост. Най-важното е да има дисциплина", коментира роденият в Русе бивш футболист.

Той вярва, че тимът на Акрапович в момента е с класи над останалите в България и е време да бъде прекъсната хегемонията на Лудогорец. 

Велинов мисли, че Христо Стоичков най-накрая трябва да се върне, да си застане на мястото и да командва българския футбол.