Джони Велинов представя книгата си и в Добрич

Спорт
12:36 - 02 Ноември 2023
1962
Джони Велинов представя книгата си и в Добрич

Легендарният бивш вратар на националния отбор на България по футбол Георги Велинов-Джони ще представи на 8 ноември в Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич автобиографичната си книга "Джони Велинов. Моята история" пред добричките почитатели на футбола.

Автори на изданието са Георги Велинов и Николай Александров, съобщават от библиотеката. Началният час е 17:30.

Когато стане дума за онзи велик отбор на ЦСКА от първата половина на 80-те години, неизменно спомените започват с вратаря. Изброяват се няколко легендарни играчи на червените, но на първо място винаги е Джони Велинов.

Стражът, който бе признат и от своите, и от съперниците. Вратарят, чиито намеси промениха завинаги историята на футбола. Една решителна проява в последната минута на реванша срещу Ливърпул - понякога това е достатъчно за цяла кариера. Един епичен мач насред Сан Себастиан (б.а. - срещу Реал Сосиедад) - мнозина други биха се задоволили само с това. Но не и Георги Велинов. Той прави много повече за ЦСКА, допълват още от културния институт.

Налага се да си тръгне, после пак се връща, прави доста експерименти - у нас и в Европа, но "Армията" остава завинаги онзи дом, в който го чакат, мястото, където вратите са постоянно отворени за него.

Историята на Джони не е само футболна. Животът на тази истинска легенда невинаги е белязан от червения цвят на триумфа, победите често са отстъпвали място на загубите. Истинските житейски загуби. След които трябва да намериш сили да се съвземеш, за да продължиш. Да останеш изправен. Както подхожда на един голям вратар. С емблемата на ЦСКА на гърдите, завършва съобщението от библиотека "Дора Габе".

В края на октомври Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич започна реализирането на дейностите по проект към Министерството на културата - "Регионална библиотека "Дора Габе" - съвременно, достъпно и вдъхновяващо пространство за професионално и личностно развитие на местната общност", съобщават от културната институция. Библиотеката осъществи планираните посещения в три обществени библиотеки в област Добрич за оказване на експертно-консултантската и квалификационна помощ.