Джонсън: Новият вариант на COVID-19 може да е по-смъртоносен

Новини
20:15 - 22 Януари 2021
2701
Джонсън: Новият вариант на COVID-19 може да е по-смъртоносен

Според първоначални данни новият вариант на коронавируса, който се появи във Великобритания, може да е по-смъртоносен. Това обяви британският премиер Борис Джонсън.

Данните са на правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи, която проследява щама. Всички доказателства обаче са в начален етап.

Проучвания вече показаха, че новият вариант на COVID-19 може да се разпространява по-лесно от първоначалната версия на вируса. Той беше първо засечен в Кент през септември.

Оттогава насам той се превърна в доминираща версия на вируса в Англия и Северна Ирландия и се разпространи в повече от 50 други страни.

"В допълнение към по-бързото разпространение, сега също изглежда, че има доказателства за това, че новият вариант, вариантът, който е идентифициран за първи път в Лондон и Югоизтока, може да бъде свързан с по-висока степен на смъртност", заяви Джонсън.

Той подчерта, че всички доказателства досега показват, че настоящите ваксини остават ефективни както срещу първоначалния вариант на вируса, така и срещу новия му щам.