Кабинетът удължи четири концесии за добив на варовици с 25 г.

Първият от концесионните договори за за находище "Козирог"

Новини
16:33 - 30 Август 2024
1225
Кабинетът удължи четири концесии за добив на варовици с 25 г.

Служебното правителство одобри удължаването на четири концесионни договора с 25 години. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Първият от концесионните договори касае находище "Козирог", разположено на територията на област Габрово. МС прие промяната, поискана от концесионера "Пътстрой- Габрово" АД. От дружеството мотивират искането си с наличието на запаси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният договор за находище "Козирог" е сключен през 2011 г. с "Пътстрой- Габрово" АД за срок от 25 години. Той е в сила от 22 февруари 2000 г. - датата на прехвърляне на собствеността по приватизационния договор. От находището се добиват строителни материали - варовици.

Министерският съвет измени също обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която вече ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял необходимата банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения.

Вторият концесионен договор, който бе удължен с 25 г. е този за находище "Нановица", разположено на територията на община Тетевен, област Ловеч. Кабинетът прие промяната, поискана от концесионера - "Биоминерал" ООД, гр. Ябланица. От дружеството мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети. Концесионният договор за находище "Нановица" е сключен през 2007 г. за срок от 25 г., като влиза в сила от 23 април 1999 г. От находището се добиват скалнооблицовъчни материали - варовици.

Удължен също е и концесионният договор за находище "Галата", разположено на територията на община Тетевен, област Ловеч. От - "Биоминерал" ООД мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети.

Служебното правителство измени и обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която вече ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял необходимата банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения.

Концесионният договор за находище "Галата" е сключен през 2007 г. за срок от 25 г., като влиза в сила от 23 април 1999 г. От находището се добиват скалнооблицовъчни материали - варовици.

Четвъртият концесионен договор, удължен с четвърт век е този за находище "Ябланица", разположено на територията на община Ябланица, област Ловеч. От дружеството "Биоминерал" ООД мотивират искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети.

Концесионният договор за находище "Ябланица" е сключен през 2007 г. за срок от 25 г., като влиза в сила от 23 април 1999 г. От находището се добиват скалнооблицовъчни материали - варовици.