Качествено мляко ли купуваме? Ето какво казаха от БАБХ
БДС все още е гаранция за състваки и произход, категоричен е Любомир Кулински

"Не е особено трудно да се избере качествено кисело мляко в магазина. Аз лично първо гледам маслеността. Прясното и киселото мляко се произвеждат с различна масленост. Кравите по нашите географски ширини дават мляко със средна масленост от около 3,6-3,8%. Така че, аз лично си купувам такъв продукт, който задължително е от одобрен производител". Това коментира в ефира на Нова телевизия д-р Любомир Кулински, който е директор на Дирекция „Контрол по храните” в БАБХ.
И припомни, че киселото мляко е едно от трите защитени наименования за произход, които съвсем наскоро българската държава защити. "Когато пише "Българско кисело мляко" на етикета, сме сигурни, че то е от сурово мляко, добито от български крави, произведено в българско предприятие - при строго спазване на определените технологични изисквания", обясни той и подчерта, че тези продукти могат да се разпознаят по знак, наподобяващ слънце, който се поставя върху опаковките.
По думите му Българският институт по стандартизация през 2024 година е променил две от основните БДС-та.
"Българско кисело мляко и българско саламурено сирене по БДС все още има. И този БДС, изписан на етикета, все още е гаранция за качество. Просто тези продукти и защитените географски указания, защитените наименования на произход са един вид малко по-високи изисквания, заложени към качеството и безопасността на храните. Но БДС важи с пълна сила и се спазват също определени, разписани изисквания", категоричен е експертът.