КЪДЕ Е ИСТИНАТА: Не, Украйна не е давала официална заявка за нашите реактори

Капитан Газпром твърди, че Киев проучвал възможността за двата блока от "Белене" още през януари, оказа се партенка

Политика
11:25 - 17 Юли 2023
4577
КЪДЕ Е ИСТИНАТА: Не, Украйна не е давала официална заявка за нашите реактори

Пореден скандал, този път заради разнопосочна информация по безкрайната сага "АЕЦ "Белене", тлее по високите етажи на властта. Оказа се, противно на всички мнения от началото на месеца как Киев възнамерява да купи на пазарни цени нашите 2 реактора, платени от София за дострояването на Втората атомна, че Украйна изобщо не е внесла официално подобни планове и не е отправяла писмени искания към нито една институция в София. 

Това става ясно от писмо на новия енергиен министър Румен Радев до депутатите от ПГ на ПП-ДБ Ивайло Мирчев и Мартин Димитров, изпратено до тях миналия петък. Те заведоха въпроса до Радев в началото на месеца, когато и премиерът акад. Николай Денков преди идването на украинския президент Володимир Зеленски у нас заяви, че да, страната-жертва на руската агреия смята да си построи АЕЦ с нашите 2 блока, купени от "Атомстройекспорт", заради които се водят дела в Арбитражния съд и до днес. 

Ето обаче точната информация от енергийния министър, която пристига в деловодството на НС по питането на законотворците: 

"При проверката в автоматизираната система за управление на документооборота на Министерството на енергетиката за периода 2 август 2022 г. - 06 юни 2023 г. не е установена налична информация за постъпило искане от страна на Украйна за проучване възжожността за покупка на оборудването за АЕЦ "Белене". За целите на настоящия отговор беше изискана информация от НЕК. От дружеството информират, че в НЕК няма информация за подобно искане от страна на Украйна". 

А по информация на Lupa.bg причината Румен Радев да рови в МЕ повече от половин година назад за подобни намерения от Киев, е твърдението на Капитан Газпром - служебния енергиен министър Росен Христов, назначен от президента-адаш на новия титуляр на поста, как подобно искане било отправено още през януари 2023 г. 

"Проектът “Белене” страда много от спонтанни решения. Инициативата на Украйна за покупка на оборудването дойде още януари месец. Те изразиха желание за покупка. Ние моментално започнахме преговори с френска компания", заяви в началото на юли Росен Христов. Оказва се, че и това е било просто... партенка.