Къде е суперкомпютърът, който купи Станишев през 2008 г.?

Правителството на тройната коалиция брои 5,4 милиона лева за машината "Дълбока мисъл" и я даде на БАН, не е ясно какво стана с нея

Актуални новини
19:52 - 18 Юни 2019
5810
Къде е суперкомпютърът, който купи Станишев през 2008 г.?

10 месеца преди да падне от власт, кабинетът на Тройната коалиция закупи компютър, който тогава е без аналог в Източна Европа. Българският суперкомпютър от 2008 г. е произведен от лидера в този специфичен бизнес IBM и е от серията Blue Gene.

Машината носи името "Дълбока мисъл" и тогава е обявен за един от стоте най-бързи в света. Тогава придобивката  бе тържествено открита от министър-председателя Сергей Станишев. Медиите през 2008 г. пишат, че цената на компютъра е била 5,4 млн. лв.

Сега правителството се кани да плати 18 мнл. евро или 35,2 млн. лв. за нов суперкомпютър. От тях 12 млн. евро (23,5 млн. лв.) ще бъдат осигурени от националния бюджет, а останалите ще са от ЕС. Освен сумата за оборудването България ще трябва да осигури и сграда за центъра.

Каква обаче е съдбата на машината от 2008 г.? Има ли реална необходимост от закупуването на нов суперкомпютър? Оказа се, че няма наличен отчет какво точно беше постигнато с предходния суперкомпютър, което е препоръчително да се направи преди покупката на нов. Според източник на Lupa.bg, машината се ползва от учени от БАН, но преди 3 години с нея възникнал проблем. Не е ясно дали устройството е ремонтирано и се ползва в момента.