Къде са героите от епопеята ЦСКА - Ливърпул?

Нещо за четене
11:30 - 17 Март 2022
6156
Къде са героите от епопеята ЦСКА - Ливърпул?

Едва ли някога ще бъда изтрита или забравена от архивите на българския футбол датата 17 март 1982 година. Тогава великият ЦСКА побеждава с 2:0 еврошампиона Ливърпул и се класира за 1/2-финалите на най-престижния евротурнир по това време - КЕШ. Двата гола вкарва настоящият наставник на тима Стойчо Младенов.

В деня на мача той има толкова силно главоболие, че дори Аспарух Никодимов смята да не го пуска в двубоя. Масажистът Александър Александров прави и невъзможното да го възстанови.

40 години по-късно ще ви запознаем с любопитни факти какво правят всички главни действащи лица в най-великия мач в историята на българския клубен футбол.

ЦСКА:

Георги Велинов
64 г. Спря треньорската си кариера след тежка операция. Редовен посетител на мачовете на ЦСКА, като е използван и като скаут.

Красимир Безински
Сърцатият защитник почина на 22 април 2019 г. на 57 г. от рак.

Динко Димитров
Почина на 19 август 2015 г. на 53 г.

Методи Томанов
62 г. Създател на явлението “Лудогорец” като спортен директор. Напусна Разград на 9 октомври 2018 г. и сега се занимава с мениджърство.

Георги Илиев
65 г. След края на кариерата си започва собствен бизнес в строителството. За кратко бе и изпълнителен директор на ЦСКА.

Георги Димитров
Легендарният капитан на отбора почина на 8 май 2021 г. след дълга борба с рака. Бе на 62 г.

Цветан Йончев
66 г. Голмайстор №1 на България в турнирите за КЕШ. Живее и работи от години в САЩ, но не и във футбола.

Радослав Здравков
65 г. В момента е спортен директор на Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”.

Пламен Марков
64 г. Последният български треньор, класирал националите на голямо първенство. До 26 юли миналата година бе изпълнителен директор на ЦСКА.

Спас Джевизов
66 г. В момента е скаут в школата на Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”.

Стойчо Младенов
64 г. Остана с прякора Екзекутора на “Ливърпул” от този мач. На 26 юли миналата година за пореден път стана старши треньор на ЦСКА.

Ружди Керимов
64 г. След като приключи с футбола, е далеч от него и се занимава със семеен бизнес.

Никола Велков
67 г. След края на кариерата си се занимава с треньорство. След това е и шеф на школата на търновския “Етър”. В момента поддържа връзката между клуба и спортното училище във Велико Търново.

Аспарух Никодимов
76 г. Най-успелият български треньор в историята на евротурнирите. От 2004 г. обаче прекрати и тази кариера. В момента е щастлив пенсионер и живее на вилата си до морето.

Ливърпул:

Брус Гробелар
64 г. Продължава да работи като треньор на вратарите във втородивизионния норвежки тим “Ойгарден”.

Фил Нийл
71 г. След като приключи футболната си кариера, е доста приличен треньор, като дори в един момент е начело на “Манчестър Сити”. Сега е анализатор за радиото и телевизията. Написа и две автобиографии - “Атака от задни позиции” през 1981 г. и “Живот на Коп” през 1986 г.

Марк Лоуренсън
64 г. След кратка треньорска кариера над 20 години е анализатор на мачове по радио, телевизия и интернет за BBC, TV3, BT Sport and Today FM. Пребори рак на лицето преди 4 г.

Фил Томпсън
68 г. Става и временен треньор на “Ливърпул” след Жерар Улие. Отказва се от тази кариера преди 2 години и в момента е преподавател по магистърската програма “Футболът като индустрия” в Университета на Ливърпул.

Алън Кенеди
67 г. Занимава се със собствен бизнес и благотворителност.

Греъм Сунес
68 г. Един от малкото със сериозна треньорска кариера, която включва и спечелена купа с “Ливърпул”. В момента е анализатор за Sky Sports.

Рони Уилън
60 г. След треньорска работа в Гърция и Кипър сега е анализатор за ирландската телевизия RTE.

Сами Лий
62 г. След като няколко сезона бе със Сам Алърдайс, за последно в “Уест Бромич”, в момента рижият халф работи за Асоциацията на мениджърите във Великобритания като наставник на млади треньори.

Тери Макдермът
70 г. Занимава се с треньорство до февруари 2014 г. На 22 август миналата година семейството му съобщи, че страда от деменция.

Сър Кени Далглиш
71 г. Като треньор печели 3 титли с “Ливърпул” и една с “Блекпул”, след което се връща в любимия си клуб като неизпълнителен директор, пост, който заема и до днес. За 100-годишнината на “Ливърпул” кръщават една трибуна на “Анфийлд” на него.

Сър Йън Ръш
60 г. Бързо зарязва треньорството и минава в медиите. Опитва се да помага и като мениджър на млади играчи.

Дейвид Джонсън
70 г. Отговаря за корпоративните ложи на “Анфийлд”, занимава се малко и с журналистика.

Крейг Джонстън
61 г. Бизнесмен. Дизайнер на едни от най-популярните футболни обувки като Predator на Adidas. Притежава още няколко патента. Банкрутира, след като инвестира в собствена школа, и сега се занимава с фотография.

Сър Боб Пейсли
Легендарният треньор почина на 20 януари 1994 г. на 84 г.

Съдията Франц Вьорер
82 г. Австрийският рефер е пенсионер във Виена. След този мач отива и на световното първенство в Испания.