Къде са милионите на „бедняка“ Вальо Топлото?

Бившият шеф на „Топлофикация“ май симулира бедност, за да си върне 20 милиона лева, запорирани му от държавата

Крими
04:59 - 17 Юни 2019
20536
Къде са милионите на „бедняка“ Вальо Топлото?

Скандалният бивш шеф на софийското парно Валентин Димитров – Вальо Топлото умишлено симулира бедност пред съдебните власти, за да се изкара жертва, а не тежък финансов аферист и при евентуална оправдателна присъда да сложи ръка върху 20 милиона лева. Така коментираха пред LUPA.BG прокурори, вбесени от арогантното искане на Топлото към съда да му бъде назначен служебен адвокат, тъй като нямал финансова възможност сам да си наеме и плати юридическата защита.

Нахалството на Топлото стигна дотам, че да настоява съда да му наеме и плати с държавни пари конкретно избран от него служебен адвокат – Илиян Павлов. С него работили в добър тандем по други съдебни дела, свързани с далаверите му. Засега от съда не са дали отговор на Димитров, но от прокуратурата допускат, че това може и да се случи.

„Валентин Димитров, за разлика от хиляди други българи, ползващи служебна защита, може да си позволи да наеме цяла адвокатска кантора. В съдебните среди се коментира отдавна, че няколко частни адвокати, наети „на тъмно“ от Вальо Топлото, помагат на официално назначения му от държавата служебен защитник – за него остава да се яви в съдебната зала и да изговори предварително обсъдената с мастити адвокати юридическа защита на клиента си“, подмята представител на прокуратурата. Негови колеги, нетръскащи уши за съдебни интриги, правят уточнението, че Вальо Топлото има възможност да си наеме частен адвокат. Младата му съпруга Станислава е банкер на високопоставена позиция в частна столична банка с месечна заплата от 6 000 лева.

Вальо Топлото на плаж с гореща красавица. После се оказа, че си поръчал джакузи за лятната резиденция в Приморско, собственост на „Топлофикация София“

Къде обаче отидоха милионите на Валентин Димитров – Топлото? Та през лятото на 2006 г., когато го арестуваха зрелищно за далавери в общинското дружество „Топлофикация София“, се говореше, че финансовите злоупотреби, минали с подписа на Димитров, са за над 200 милиона лева. „Ясно е, че не ги е крал сам, но 10% от източените пари да е отмъкнал, ето ти ги 20 милиона. Помним ги какви ги вършеше“, още одумват бившия си началник служители в столичната „Топлофикация“.

Като капак на Валентин Димитров му откриха няколко милиона евро в австрийски и немски банки, намериха милиони, минали и през майка му Цецка. Тя също се озова на съдебната скамейка като обвиняема за пране на пари. Докато течеше съдебната сага срещу сина й, гарнирана със срамни подробности за разточителство на държавни пари, харчени за манекенки, стриптийзьорки, френско шампанско и сирена, джакузита, джетове и тузарски партита, свойски наречената от медиите Баба Цеца не издържа на напрежението и публичния резила и напусна този свят на 85, оставяйки наследство от над 2,5 милиона лева в пари и имоти на сина си.

Вальо Топлото обаче все още не може да пипне милионите наследство от майка си, тъй като върху парите е наложен запор.

Димитров няма достъп и до европейските си банкови авоари, които са „замразени“ до края на съдебния процес за извършени от него незаконни финансови сделки с кредити и ценни книжа в периода 1999-2003 г. Става въпрос за 8 220 401 евро, или малко повече от 16 милиона лева, минали през фирмата му „Про Марк“. Голяма част от парите си стоят и до ден днешен в банка в Куфщайн, Австрия и ако Вальо Топлото бъде оправдан по това дело, то той ще си върне парите. Димитров се надява и на други 1,2 милиона евро, отлежавайки му в Швейцария, които ще може да прибере само ако бъде оневинен.

Докато бе шеф на софийското парно, Топлото пилееше с лека ръка пачки за засукани хубавици, а в компанията му често бе засичана моделката Елена Тихомирова. Днес тя отрича някога да му е била любовница

„Цялото запорирано богатство на Валентин Димитров с това на покойната му майка е 20 милиона лева. Става въпрос само за пари, тук не броим имотите. Сами разбирате, че в това дело е заложено бъдещето на обвиняемия. Затова и се разиграва този цирк със служебния адвокат – това е трик, на който за жалост съдиите може и да „клъвнат“, убедени са от държавното обвинение.

Като се направи равносметка, излиза, че до този момент Вальо Топлото печели проточващия се вече 13-а година „мач“ с прокуратурата. По делото за грандиозните му афери в „Топлофикация“ той бе осъден едва през 2015 г. на 3 години затвор, от които лежа едва 1 година и 7 месеца и то в затворническо общежитие от открит тип. Извадиха го предсрочно от пандиза в началото на 2018 г. след предложение, дошло месеци по-рано от...началника на затвора. Е, Топлото полежа и година в ареста, когато го задържаха през 2006-а, че даже и бой яде – арестант му разби носа след спор за паница леща в столовата. Мъките му обаче никак не изглеждат съпоставими с милионите, откраднати с разнородни схеми от столичното парно и по-ранните му финансови афери.

Разправят, дали е вярно – четящия сам ще прецени, че най-тежкия удар над Топлото нанесли банковите обирджии, които през есента на 2011 г. ошушкаха най-големия тогава обществен трезор в София – този на столичния булевард „Евлоги Георгиев“. Там Валентин Димитров държал милиони левове в сейф чрез подставено лице. Случайно или не, но именно след този банков обир, Вальо Топлото рязко „скъса джоба“, та се наложи да се изнесе от къщата в „Бояна“ и да прибере сина си от Италия...