Кадиров обяви: Оттеглям се като президент на Чечения!

Новини
06:35 - 04 Септември 2022
8078
Кадиров обяви: Оттеглям се като президент на Чечения!

Чеченският лидер Рамзан Кадиров сензационно обяви, че вече е стар и се оттегли като държавен глава на Чеченската република. Във видеообръщение от любимия си телефон президентът на Чечения не постави конкретни срокове, в които смята да реализира желанието си.

Кадиров разказа, че е най-дълго изпълняващия функцията на републикански ръководител лидер и каза, че трябва да си тръгне навреме, преди да са го изгонили. Най-вероятно Кадиров не е искрен, а зад т. нар. му оттегляне има други планове за самия него.

Според политолога Сергей Кисельов има две възможни версии изявлението за оттегляне на Рамзан Кадиров. Едната е „отговор“ на федералния център, Москва, който не дава на Рамзан Ахматович повече пълномощия, освен тези да контролира 1/85 част от територията на Руската федерация. При това трябва да сме наясно, че той при никакви обстоятелства няма да остави без личния си контрол родната Чечения.

Втората възможна опция е бъдещи нови ангажименти на Кадиров. Кисельов допуска, че Кадиров скоро може да стане ключова фигура в „спецоперация Z“ – командващ фронта. Разпространява се и версията, че може да стане генерал-губернатор на новите територии, окупираните региони на Украйна.

Политологът и ръководител на изследователския център „Минченко кансалтинг“ Евгений Минченко предположи, че чеченският президент може да бъде назначен за специален представител на президента на Русия за взаимодействие с ислямските държави. Като възможен наследник на Кадиров на поста президент на Чечения Минченко сочи съветника му Руслан Еделгериев.

Според "Медуза" пък Кадиров може да оглави "Росгвардия".