Кафето ни е поскъпнало с над 20%

Покачването на цените може да превърне любимата на милиони европейци ободряваща напитка почти в лукс,  се казва в изследването на Евростат

Новини
14:46 - 08 Октомври 2022
2304
Кафето ни е поскъпнало с над 20%

Сред многото стоки с галопиращи цени в Европа се нареди и кафето. В България само за година то е поскъпнало с 20.5%, което е повече от средните за ЕС 16.9%, показват нови данни на Евростат.

Във Финландия скокът от август 2021 г. до август 2022 г. е над 40 процента!

Покачването на цените може да превърне любимата на милиони европейци ободряваща напитка почти в лукс,  се казва в съобщението на Евростат за сравнителното изследване. Италианците са най-щастливи, защото за тях повишението е само 6.6 на сто.

Европейските статистици са сравнили и промените в цените на захарта и млякото, които често добавяме в чашата кафе. Оказва се, че България е челната петорка по поскъпване на захарта - 45% за година. Но тук  Полша е рекордьор - за година цената е направила овчарски скок със 110 процента.

От данните става ясно, че почитателите на разновидности като капучино и лате в ЕС също са усетили допълнително поривите на инфлацията. Пълномасленото мляко е поскъпнало най-сериозно в Литва, Хърватия, Естония, Германия и Унгария - в интервала 50%-30%, но за България повишението също е значително (24.1%). 

И диетичното мляко - обезмасленото, е повишило цените си с подобни темпове, най-много в Унгария, показват данните на европейската статистическа служба.

Източник: segabg.com