Как Бил и Хилъри Клинтън откраднаха $2 милиарда

Американските журналисти намериха слабото място в предизборната кампания на съпругата на експрезидента на САЩ, Хилъри Клинтън

Ексклузивно
13:48 - 20 Август 2019
9127
Как Бил и Хилъри Клинтън откраднаха $2 милиарда

Американски журналисти намериха слабото място в предизборната кампания на съпругата на експрезидента на САЩ, Хилъри Клинтън. Фондацията на семейство Клинтън се оказа мащабен престъпен сговор и сенчест фонд за мошеници. Жертви на машинациите станаха хиляди честни хора, пожертвали парични средства с убеждението, че те ще бъдат използвани за благотворителни цели. За това пише известния политически наблюдател, журналист и писател Джеръм Корси в излязлата през август книга „Партньори по престъпление“.

Съдържанието на книгата беше предварително оповестено от журналистите на в. "Дейли Мейл", в статия, посветена на финансовите скандали около бившия кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън.
 
Корси твърди, че престъпните схеми са обогатили семейство Клинтън със стотици милиони долари, допринесли са за увеличаването на капитала на фондацията на 2 млрд. долара и са привлекли още един милиард долара за президентската кампания на Хилъри. Един от източниците за обогатяване със суми от шест и седем нули са подкупи, превеждани на фондацията, под условното наименование „плати на приятел“.

Бил и Винод Гупта

При това част от средствата са използвани за подкуп на разполагащите с компроментираща информация за сексуалните авантюри на Клинтън. Например, Бил е похарчил в скандала с Моника 10.6 млн. долара само за адвокати. В продължение на 14 години, започвайки от 2001 г., семейство Клинтън е заработило 230 млн. долара. За това помогнало и пребиваването на Хилъри Клинтън за известно време на поста държавен секретар. По това време Бил чете лекции, а Хилъри му плаща хонорари. За 11 лекции Клинтън получава половин милион долара, а на въпросите на журналистите в тази връзка казва: „Аз също трябва да си плащам сметките. Освен това, аз губя няколко часа на ден за изследвания. На хората им харесва да ме слушат“.

Индийската кампания

След скандалната оставка през 2001 г., Клинтън се присъединява към организация, чиито членове се надяват да съберат 50 млн. долара за строителството на домове в разрушените от земетресението стотици села в Индия. След визитата си в страната на слоновете и махараджите, Клинтън става почетен председател на новия Американо-индийски фонд (АИФ). Уж по искане на обществеността, фондът започва да набира средства. Корси обаче не успява да намери каквото и да било доказателство, че дейността на фонда е санкционирана от данъчното управление на САЩ или властите от ключовите американски щати. През 2012 г. близкият приятел на Клинтън и бивш член на съвета на директорите на АИФ, Раджат Гупта, бил признат за виновен в търговия с вътрешна информация и осъден на две години лишаване от свобода.

Преди това, през 2003 г., напускайки поста директор в гигантската консултантска компания McKinsey & Company, Бил назначава за консултант с шестцифрена заплата дъщеря си Челси Клинтън. Тя току-що е завършила в Оксфорд и няма никакъв трудов стаж.

Винод Гупта и Бил Клинтън

Още един от учредителите на АИФ, Винод Гупта, притежава компанията Info USA, която използва като средство за покриване разходите за разкошния живот на учредителите на АИФ. В пресата споменават цифрата от 9.5 млн. долара. През 2005 г. Хилъри Клинтън, като държавен секретар, използва самолетите на Винод Гупта за частни нужди. А след като се връща от едно такова „работно пътуване“, изпраща сметката на Сената.

През 2001 г. Бил Клинтън получил от Info USA 3 млн. долара като консултант, плюс опция за 100 хиляди акции. За дейността на семейство Клинтън в АИФ Корси пише: „Докато Клинтънови искат да представят своите  усилия по набиране на средства за Индия като благороден порив, фактите говорят, че най-логичното обяснение за благородния им порив е стремежът да се възползват от удобния случай за лична изгода“. Анализаторът от Уолстрийт Чарлз Ортел, проучващ дейността на Фондация "Клинтън", заяви, че Бил е разработил методика, която да използва стихийните бедствия и епидемиите за набиране на дарения за стотици милиони. Тези средства, при слабата регулаторна среда, спокойно могат да се използват за лични нужди, като например за финансиране на предизборната кампания на Хилъри. Докато фонда АИФ на експрезидента на САЩ осъществява дейността си без одиторски контрол, той успява да получи чрез съмнителни схеми повече от 200 млн. долара за политически и лични цели.

Има Остров на оргиите в океана

Отначало президентският фонд „Уилям Клинтън“ финансирал библиотеката на бившия държавен глава в Арканзас. След това той се превърнал във Фондация "Клинтън", а през 2015 г. станал Фондация "Бил, Хилъри и Челси Клинтън". По това време Хилъри започва втората си президентска кампания. Новият лозунг на фондацията гласи „Глобална инициатива Клинтън“ (CGI). Целта е решаване на глобалните проблеми чрез обединяването на влиятелни хора. Разходите за ежегодните срещи на всеки един от участниците в организацията възлизат на 20 хил. долара. Кръглите суми на даренията дават право да се снимаш с Клинтън и гарантират мигновеното получаване на доверие. Спонсорите са уверявани, че в замяна получават изгоди от външнополитическото влияние и възможности на Клинтънови. На това повярвал и собственикът на веригата супермаркети Yucaipa, специализирал се в бизнеса с възобновяеми източници на енергия Рон Бъркли. Предприемачът дарил стотици хиляди долари за избирателната кампания на Хилъри. Когато тя като сенатор от Ню Йорк обявила доходите си за периода 2000-2007 г., се оказало, че Бъркли е платил отделно на Бил Клинтън 15 млн. долара за консултации през същия период. По това време Бил Клинтън лети на Боинга на Бъркли, който нецензурно наричали „Air F**k One“. Другият частен самолет, който обича да използва Клинтън, се нарича „Лолита Експрес“

и принадлежи на задържания за педофилия милиардер Джефри Епстайн. Известно е, че Епстайн често лети с този самолет в компанията на непълнолетни момичета до Вирджинските  острови. От 2001 до 2003 г. Клинтън е летял 26 пъти на „Лолита Екпрес“. Корси пише, че нарекли самолета по името на героинята от едноименния роман на Набоков, защото в салона имало огромно легло, предназначено за групови мероприятия. При попълване на документите пътниците от женски пол фигурирали само с инициалите си или с първо име. Милиардерът Епстайн ползвал услугите на търговци на хора, които му доставяли момичета, не по-възрастни от 12 години. Клинтън взема участие в полетите на „Острова на оргиите“, заобикаляйки специалните служби, което е видно от бордовите документи, предадени във Федералното управление на гражданската авиация. Така например, през 2002 г. той лети на  „азиатско турне“ с „Лолита“.

Джефри Епстайн

До 2015 г. Епстайн е един от най-големите спонсори

на фондация "Клинтън". Но полицията в Палм Бийч започва разследване срещу него и му предявява обвинение в педофилия. Потърпевшата е 13-годишно момиче и в показанията си то казва, че е посетило дома на Епстайн с очакването за платена фотосесия, но станало жертва на действия от сексуален характер. В съда потърпевшата Вирджиния Робъртс заявява, че е била секс робиня и е виждала на „Острова на оргиите“ Бил Клинтън. Дружбата на Бъркли с Бил Клинтън продължила до 2016 г., когато той подкрепил губернатора на Охайо Джон Кейсик. По този повод Бъркли прави следния коментар: „Колкото и силно да обичах Гор, Кери и Хилъри, никой не може да каже каква кауза защитават те. Те не печелят в резултат на възгледите си, те значително ги усложняват и не са способни да те предразположат към себе си“.

Бил и казахската сделка

През 2005 г. канадския финансист Френк Джустра, специализирал се в минно-добиваната промишленост, дарява за Фондация "Клинтън" 31.1 млн. долара, а малко по-късно още 100 млн. долара. Очевидно някакви сериозни обстоятелства са го накарали да направи това значително дарение и да стане донор на Клинтъновата парична верига. Със съдействието на Клинтън той осъществява крупна сделка в областта на атомната енергетика на Казахстан. На среща с президента Нурсултан Назарбаев, Джустра трябвало да получи ексклузивни права за придобиване по много изгодна цена три проекта за разработката на уранови мини, контролирани от държавната агенция по атомна енергия „Казатомпром“. А срещу това, Бил е следвало да получи договорено възнаграждение за осъществената връзка с Казахстан, а така също и за това, че Хилъри ще премахне всички пречки в САЩ пред реализацията на тази сделка. Корси коментира този случай така: „Тези пари Клинтънови ще получат по обичайния начин. Или официално ще бъде заявено, че това е шестцифрен хонорар за лекции на Бил, или ще бъде направено седемцифрено дарение във Фондация "Клинтън". Останалите средства трябва негласно да бъдат прехвърлени чрез компания, подставено лице на Клинтън и оттам да постъпят в резервна сметка на бан

ка, която не е член на Федералната резервна система. За тази цел Клинтън открива сметка в банка WJC на компания с ограничена

отговорност, регистрирана в Делауер. През 2006 г. Джустра отново благодари на Клинтън, като организира в Торонто парти по случай 60-годишнината на Бил. Фондацията получава дарение в размер на 21 млн. долара, но не става ясно защо тази цифра не присъства в отчетите на фондацията.

Шалала спасява Клинтънови

В скандала около частния мейл-сървър на Хилъри Клинтън се оказва въвлечена и нейната помощничка Хума Абедин. Нейният акаунт, с чиято помощ тя водела служебната преписка, е бил регистриран на сървъра на Клинтън, което не е прието. Сенаторът от Айова Чък Грасли се обръща към директора на ФБР Джеймс Коми с молба генералният прокурор да започне разследване за възможни противоправни действия от страна на Абедин.

Хума Абедин и Хилари Клинтън

Корси пише, че през лятото на 2012 г. Абедин е работела на длъжността „специален държавен служител“ в частна консултантска фирма. Тя доработвала последните си месеци в Държавния департамент на САЩ и едновременно с това се е водела на работа и в международната консултантска компания Teneo. В същото време тя е работела и като консултант на Хилъри, за което е получавала държавна заплата от 135 хил. долара годишно. Фондация "Клинтън" решила да се предпази от възможни скандали и през 2013 г. назначава на длъжността заместник-председател на съвета на директорите Челси Клинтън. В същото време компанията Teneo набирала клиенти за проекта „Глобална инициатива на Клинтън“, за което получавала месечен хонорар от 250 хил. долара. Teneo и Фондация "Клинтън" осъществяват „двойна опека“ над клиентите, които плащат и за възможните изгоди, които могат да получат от познанств

ото си със съпрузите Клинтън. Директорът на фондацията и близък приятел на Клинтън, Ерик Брайвермен, напуснал поста си, а Челси се оказва недостатъчно силна, за да дърпа конците. През 2015 г. фондацията оглавява бившият министър на здравеопазването и социалните служби  на САЩ Дона Шалала. Фондацията попаднала под засилен контрол поради активната си дейност по привличане на средства и крупните дарения от спонсори извън САЩ. Задачата на Шалала била да прикрива незаконните машинации на Фондация "Клинтън", докато Хилъри не се настани в Белия дом. В случай, че Хилъри бъде избрана за президент на САЩ, семейството ще бъде защитено, ако започне някакво разследване по отношение на фондацията.

Дъщерята Челси

Фондацията плаща и културната програма на Челси Клинтън при посещението й в елитния курорт Amanyara Resort на островите Теркс и Кайкос. Цената за стая извън сезона е 1 500 долара за денонощие, а в сезона 34 хил. долара. Една нощ в хотела е равна на заплатата на американски работник за една година.

Челси и Хилари Клинтън

Челси активно участва в предизборната кампания на майка си, а след нападките по адрес на кандидата от Демократическата партия Бърни Сандърс, се превръща в поредния „политикан“, пише в списание Atlantic журналистът Мишел Котл. Според мнението на политическите наблюдатели, Челси става новото бойно куче на Хилъри. Във Фондация "Клинтън" Челси довежда и мъжа си Марк Мезвински. Той бързо усвоява правилата на играта и се обръща с молба към Клинтън да му уреди срещи с представители на Държавния департамент. За това стана ясно от имейлите, съдържащи секретна информация, съхранявана на един от частните сървъри на Хилъри. Корси смята, че трябва да бъде закрита Фондация Клинтън, за да няма възможност друг висш държавен служител след оттеглянето си от поста да регистрира собствен „благотворителен“ фонд за лично обогатяване.

Откъде са парите на Бил?

Една трета от всички спонсори на Фондация "Клинтън" са чужденци. Те правят дарения за повече от 1 млн. долара. Отделно от тях, от Кувейт, Катар и Оман постъпват до 5 млн. долара. От Саудитска Арабия от 10 до 25 млн. долара. Към индивидуалните спонсори се отнася също Денис Рич, съпругата на амнистирания Марк Рич, която внася до 500 хил. долара. Бившият министър-председател на Ливан и президентът на Сирия Башар Асад внасят от 1 до 5 млн. долара, експрезидентът на ОАЕ, шейх Зайед бин Султан ал Нахаян, чието семейство основа център-убежище за отричащите Холокоста лица, внася до 5 млн. долара. Не забравят за Клинтън и старите му приятели. Френк Джустра внася от 10 до 25 млн.долара, а понякога и по 100 милиона допълнително. Винод Гупта също не забравя да внася поне по 500 хиляди долара.       

izdanie.info/
Превод от руски: Никола Стефанов