Как боледуват хората с новия щам на коронавируса "Омикрон"?

Новини
16:30 - 28 Ноември 2021
11723
Как боледуват хората с новия щам на коронавируса "Омикрон"?

Южноафриканците, които са се заразили с варианта "Омикрон" на новия коронавирус, не боледуват тежко, предадоха ДПА и ТАСС, като цитираха местната медицинска асоциация.

Случаите на инфекцията в страната, където за първи път беше открита тази разновидност на COVID-19, не са сериозни, каза пред Би Би Си Анжелик Кутзи, председателка на Южноафриканската медицинска асоциация.

Тя обаче подчерта, че изследванията на "Омикрон" все още са в много ранен етап. Кутзи добави, че едва 24% от населението на страната е напълно ваксинирано.

"Пациентите се оплакват най-вече от болки в тялото и умора, силна умора. Това наблюдаваме при по-младото поколение, а не при по-възрастните хора," обяснява тя. Заразените с новата разновидност не са настанявани директно за лечение в болница.

В коментари за други медии обаче Анжелик Кутзи изрази притеснения за възрастните хора, които имат съпътстващи заболявания като сърдечни проблеми или диабет.

Симптомите на "Омикрон" са необичайни, но не са тежки, казва лекарката, която е първата, съобщила за вероятността за нов вариант на COVID-19. Кутзи, чийто кабинет е в Претория, започнала да приема в началото на ноември пациенти с нетипични прояви на COVID-19, оплакващи се от голяма умора.

Днес здравните власти в Нидерландия съобщиха, че в страната са били регистрирани 13 случая с новия вариант "Омикрон" на коронавируса.

Хората са сред далите положителна проба 61 човека от около 600 пристигнали в петък с два полета от Република Южна Африка (РЮА), предаде Ройтерс. Всички с положителен тест са поставени под карантина.

Държавният серумен институт в Дания също съобщи за два случая с "Омикрон" у хора, пребивавали в РЮА. По-рано днес и Австралия регистрира два случая.

Израел забранява на всички чужденци да влизат на негова територия с надеждата да забави разпространението на Омикрон - новия вариант на коронавируса. Мярката влиза в сила тази вечер, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Влизането на чужденци в Израел се забранява с изключение на случаите, одобрени от специална комисия, заяви в комюнике канцеларията на премиера.

Индонезия също наложи забрана за пътуване за Република Южна Африка и още седем африкански държави след появата на нов вариант на коронавируса, установен вече и в някои европейски страни, съобщи днес правителствен служител, цитиран от БТА.

Пакистан също забрани достъпа за хора, пристигащи от седем държави, заради новия вариант на короновируса - Омикрон - на фона на стабилен спад на новите случаи и на починалите с коронавирус. Забраната се отнася за РЮА, Лесото, Есватини, Мозамбик, Ботсвана, Намибия и Хонконг и влиза в сила днес, съобщи представител на здравното министерство.

Министерство на вътрешните работи на Саудитска Арабия прекрати от днес полетите от и до Малави, Замбия, Мадагаскар, Ангола, Сейшелските острови, Мавриций и Коморските острови, поради опасения, свързани с новия вариант на коронавируса, съобщи в Туитър държавната осведомителна агенция СПА, цитирана от Ройтерс.

В петък Саудитска Арабия спря полетите от и до Южна Африка, Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Лесото и Есватини.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията изрази сериозни притеснения, че разновидността "Омикрон" може значително да намали ефективността на съществуващите ваксини и да увеличи риска от повторно заразяване.