Как да имаме буйна, гъста и здрава коса

Редовните подстригвания, обратно на всеобщото мнение, водят до ускоряване растежа на гривата

Стил
16:55 - 25 Април 2024
65270
Как да имаме буйна, гъста и здрава коса

Има няколко лесни стъпки, които са част от ежедневието и които могат да допринесат за ускоряване растежа на косата. В следващите редове ще ви разкрием няколко прости трика, с които косата ви ще стане изключително буйна, гъста, здрава и дълга.

Редовните подстригвания, обратно на всеобщото мнение, водят до ускоряване растежа на косата. Това се дължи на факта, че се премахват нацъфтелите краища, които в крайна сметка водят до изтъняване на косата.

Те още са виновници за липсата на блясък и обем. Подстригването на косата веднъж на 2-3 месеца ще освежи косата и ще помогне за нейното по-бързо израстване.

Най-добрият вариант за цвят на косата е естественият. Ако косата не е третирана, ще расте по-бързо, но също ще бъде по-гъста и обемна. Ако косата все пак се боядисва, е добре да се избягват русите и светлите нюанси, тъй като изсветляването на косата е свързано с изсушаване и увреждане на косъма. Когато това се случи, косата цъфти и расте бавно.

Сресването на косата всяка вечер може да бъде изключително полезно за нея. На първо място, сресването помага за равномерното разпределение на себума от скалпа към дължините на косата. В резултат тя е естествено хидратирана.

Второ, сресването на косата засилва кръвообращението, което подпомага по-бързото ѝ израстване. В допълнение, скалпът ще бъде по-здрав, а косата по-силна, пише darik.bg.

Дългата коса не се влияе само от това кои продукти ще се използват върху нея, а зависи и от това, каква храна се приема. С други думи, за да се стимулира растежът на косата, тя трябва да се похранва отвътре. Според д-р Франческа Фуско трябва да се увеличи приемът на храни, богати на протеини като риба, боб, ядки и други.

Прекаленото стилизиране на косата причинява нейното изсушаване, накъсване, цъфтеж на краищата и дори падане. Фризьорът Кен Пейвс предупреждава, че е необходимо да се преустанови прекалената употреба на топлинни уреди. Ако все пак се използват, Пейвс препоръчва употребата на термозащитен спрей за коса.

Измиването на косата два или три пъти в седмицата не позволява тя да се хидратира от само себе си. Освен това повечето шампоани съдържат сулфати, които я изсушават допълнително. Измиването на косата веднъж или два пъти в седмицата най-много е най-добрият вариант за нейната здравина. В допълнение, изплакването ѝ с хладка вода помага за нейното укрепване, а това води до по-бързия ѝ растеж.

Приемът на някои витамини може да осигури бързо израстване на косата. Такива са витамини като биотин, витамин А, В, С, D и Е. Може също да се приемат и мултивитамини, които са специално обозначени за косата, кожата и ноктите. Повечето от тях може да се приемат и чрез голяма част от плодовете и зеленчуците, но може да се набавят и чрез допълнителен прием на добавки.

Ежедневният масаж на скалпа може да стимулира и увеличи циркулацията на кръвта, а това със сигурност ще доведе до по-гъста коса. Това важи за всеки тип коса. Според проучване мъжете, които ежедневно си правят 4 минути масаж на скалпа, имат по-гъста коса след 24 седмици.

Масажът може да се прави и с етерични масла като мента, която подобрява циркулацията, чаено дърво, което успокоява скалпа и премахва пърхота и лимонено масло, което стимулира здравия растеж на косата.

Ако косата е суха или тънка, то възстановяващата маска за коса ще възвърне нейната дължина, блясък и мекота. Маската за коса също ще предпази косата от накъсване на краищата и косопад. Най-добрият домашен продукт за приготвянето на маската е яйцето. То съдържа протеини, витамин А и D, които подхранват косата и спомагат за нейното бързо израстване.